Propuneri: Film cu efecte speciale și parc tematic la Târgu Jiu

Municipalitatea din Târgu Jiu a primit două propuneri de proiecte din partea unei fundații, care să fie realizate în oraș. Una face referire la realizarea unui scurt metraj cu efecte speciale despre eroii locali, iar celălalt presupune realizarea unui mare parc tematic, care ar ajuta la atragerea turiștilor în zonă.

Trei reprezentanți ai Fundației ”Centrul Româno-American” au fost prezenți luni, 25 februarie, la ședința Consiliului Local Târgu Jiu și au prezentat municipalității două proiecte pe care doresc să le implementeze la nivelul orașului.

Prima propunere a acestora a fost de a realiza un scurt metraj cu efecte speciale, respectiv 30 de minute de film de cinema. Cei care au venit cu ideea spun că vor putea să filmeze în munții și văile Gorjului, dar și pe zona centrală, pe care, cu anumite efecte speciale, să o ilustreze ca și cum ar fi în urmă cu 100 de ani. Regizorul a spus că vrea să pună în scenă lupta de la Podul Jiului, în paralel cu contra-ofensiva de pe Valea Jiului a generalului Dragalina. ”Sunt două proiecte în care cred foarte mult, nu doar pentru Târgu Jiu. Un scurt metraj ficțiune despre eroii de la Jiu, nu doar Ecaterina Teodoroiu. Centenarul încă nu s-a terminat, ține până în 2020. Aceste proiecte se pot dezvolta pe viitor, cu finanțări guvernamentale, dar, în primul rând, vom avea acest cult al eroilor, în care eu cred foarte mult și care, în ziua de azi, este din ce în ce mai absent”, a spus regizorul fundației, care a realizat un prim scenariu.

Inițiatorii proiectului au identificat și persoana care să o însuflețească pe Ecaterina Teodoroiu, fiind vorba de o actriță de la Teatrul Național București, care ”seamănă izbitor cu Ecaterina”. De asemenea, spun că vor colabora și cu actorii Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu”.

Bugetul pentru acest film de 30 de minute este de 100.000 euro, din care 50% este cofinanțare guvernamentală, 25% finanțare asigurată de primăria Târgu Jiu, iar 25% reprezintă cofinanțare asigurată de Consiliul Județean. ”Acești bani vor fi folosiți în proporție de 70% în Târgu Jiu, pe mai multe costume, create aici de meseriași locali, pe decoruri, mână de lucru, actori, figurație, cazare, logistică, catering”, a spus regizorul. Filmul va rămâne în posesia municipalității și a Consiliului Județean.

Parcul tematic, în Cartierul Narciselor

Reprezentanții fundației au mai venit cu un proiect, care face referire la înființarea unei cetăți dacice, respectiv ”Parcul Tematic Buridava”, pe un teren al municipiului Târgu Jiu, de 4 hectare, în zona de agrement din cartierul Narciselor. Acesta ar presupune realizarea în interior a 23 de puncte turistice, cu arenă de gladiatori, statui, spații de depozitare, de locuit, ateliere, cazarmă, grajduri, și altele.

În acest caz, ar fi vorba de atragerea de fonduri doar de la Uniunea Europeană, între 2 și 5 milioane de euro. Primăria va trebui să pună la dispoziție terenul, iar, timp de 10 ani, fundația va administra parcul.

Inițiatorii acestor demersuri spun că vor să atragă la Târgu Jiu și fonduri americane, astfel încât să devină un centru cultural. Urmează ca municipalitatea să analizeze propunerile și să decidă în consecință.

Vizualizări: 1,043

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: