Protestatarii au fost gazaţi cu marfă bună, de calitate

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a încercat joi să liniştească opinia publică, după ce sute de oameni s-au prezentat la spital să îşi facă analize, după gazarea din Piaţa Victoriei, din noaptea de 10/11 august. Raed Arafat le-a cerut oamenilor să NU se prezinte la medic dacă nu au simptome. Celor care au arsuri pe gât şi pe piele, DSU le spune că tratamentul este spălarea abundentă.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat, susţine că oamenii care merg la spital pentru consultaţii nu prezintă probleme care să necesite îngrijiri medicale. Acesta le recomandă celor care au fost în Piaţa Victoriei să se spele. „Conform recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic, neexistând medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor şi a feţei la momentul expunerii şi prin tratamente specifice iritării tegumentelor şi a căilor respiratorii, dacă aceasta persistă. În concluzie, nu este necesară deplasarea populaţiei către unităţile de primiri urgenţă pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piaţă şi au fost expuse substanţelor lacrimogene, decât în situaţia excepţională în care există acuze/simptome îngrijorătoare, care necesită consultare unui medic”, se arată în comunicatul DSU.

Mai mult, conducerea DSU a luat legătura cu fabricanţii substanţelor utilizate, care au confirmat faptul că substanţele indicate sunt fabricate conform standardelor europene şi internaţionale. „De asemenea, fabricanţii au subliniat că astfel de substanţe, precum O – Chlorobenzylidenenmalonnitrile, cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite şi de alte forţe de ordine din Europa şi din lume. În ceea ce priveşte efectele pe care le are această substanţă asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii, efectele fiind de durată scurtă, cu excepţia situaţiei în care expunerea este una de lungă durată şi, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spaţiu închis şi nu în aer liber”, arată DSU.

 „Să vă fie ruşine, mercenarilor”

Aşa cum era de aşteptat, lumea a reacţionat dur pe pagina de facebook a celor de la DSU. Iată câteva din cele peste o mie de reacţii: „Lumea s-a speriat degeaba, voi aţi dat cu parfum de floricele de fapt! Mulţumim de precizări... şi tunurile erau pentru clătiere”, „Au folosit tunurile pentru a asigura tratamentul prin spălare abundentă a ochilor şi feţei în momentul expunerii. De aici deducem că au făcut un bine”, „Cu postarea voastră despre acest eveniment vă demonstraţi şi mai mult vina. Măcar tăceţi naiba. Intraţi în concediu, mergeţi la un spital de psihiatrie şi lăsaţi-ne cu postările”, „Dar motivul pentru care v-aţi atras dispreţul oamenilor îl veţi spune vreodată?”, „Am înţeles, aveţi marfă bună, parfumuri originale, nu dinalea de la băieţii de la colţul străzii, nu? Să vă fie ruşine, mercenarilor! Nu uitaţi, fie roata şi pătrată...”.

Mai mulţi medici şi chimişti au spus că gazele din categoria CS sunt încadrate la arme chimice şi că era necesară comunicarea unui protocol de decontaminare.

Vizualizări: 835

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: