PSD - “Nu înțeleg de ce planul de restructurare e secret”. PNL - “Considerăm că lucrurile nu trebuie făcute publice”

Sunt dispute în ultima săptămână de campanie electorală pe tema faptului că planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia este secret. Cosmin Popescu, candidatul PSD la președinția Consiliului Județean Gorj, cere ca planul să fie făcut public, în timp de Iulian Popescu - candidatul PNL și supraveghetor al CE Oltenia, susține că trebuie să rămână confidențial. Programul ar putea deveni public în decembrie, după alegerile parlamentare și după avizarea în Comisia Europeană. Atunci va fi însă varianta finală, pe care nimeni nu o va mai putea schimba.

Zilele trecute, economica.net a publicat informația obținută oficial de la un membru al Directoratului, cum că vara viitoare va fi externalizată termocentrala Craiova II. Liderii sindicali, cărora le-a fost prezentat verbal planul de restructurare, susțin că lor li se spusese că externalizarea va fi în 2024. Câte astfel de surprize ascunde planul de restructurare a CE Oltenia nu știm, câtă vreme planul este secret. În linii mari se știe că vor fi închise mai multe cariere miniere și grupuri energetice pe lignit în următorii cinci ani.

Cosmin Popescu, președinte al Consiliului Județean Gorj, a criticat din nou faptul că planul este secretizat. “Planul de Tranziție Justă trebuie să se facă în concordanță cu planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Așa cum am spus și săptămânile trecute, așteptăm să fim chemați și cel puțin să ni se prezinte principalele direcții ale acestui plan de restructurare”, a spus Cosmin Popescu la Radio Infinit. “De ce să fie secretizat? Pentru că suntem în campanie electorală? Să avem surpriza ca după alegerile parlamentare că vedem mii de disponibilizări în acest plan? Este o întrebare. Acest plan trebuie să fie pus la dispoziție și trebuie obligatoriu inclus în planul de tranziție justă”, a mai precizat Cosmin Popescu, candidat PSD pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Gorj.

Cel care este pus în situația ingrată de a susține confidențialitatea acestui plan este Iulian Popescu, candidat al PNL la președinția CJ Gorj și membru în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia. “Am explicat de ce lucrurile au rămas la acest nivel de clasificare, de confidențialitate a documentului. Așteptăm acordul Comisiei Europene și apoi, împreună cu colegii din Consiliul de Supraveghere și cu cei din Directorat, vom face o prezentare mai detaliată a parametrilor din planul de restructurare”, a spus Iulian Popescu la Radio Infinit. Doar că atunci planul va fi bătut în cuie și vom fi cu toții puși în fața faptului împlinit.

Lui Iulian Popescu i se pare normal ca planul să fie secret. “Atât timp cât nu este ceva finalizat și bătut în cuie de Comisia Europeană și mai pot interveni anumite schimbări în acest dialog continuu cu CEO, guvern și Comisia Europeană, considerăm că lucrurile nu trebuie făcute publice”, a spus candidatul PNL la președinția CJ Gorj.

Fost comisar european, Dacian Cioloș a spus că instituțiile europene nu impun secretizarea documentelor, ci recomandă dezbaterea publică. “Eu nu știu ca o instituție precum Comisia Europeană să ceară secretizarea vreunui document. Lucrurile acestea cred că ar trebui să le clarifice guvernul sau cel care a elaborat planul. În general, în chestiunile care sunt legate de politica de concurență, acolo sunt într-adevăr anumite elemente care nu sunt făcute publice până nu au aprobare de la comisie. Dar, nu cred că este cazul pentru acest plan de restructurare”, a spus Cioloș sâmbătă la Târgu Jiu, unde a venit să susțină candidații alianței USR-PLUS la alegerile locale.

Cei de la conducerea CE Oltenia se așteaptă ca planul să fie aprobat în jurul datei de 15 decembrie, ceea ce înseamnă că gorjenii îi vor afla conținutul abia după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Vizualizări: 2,578

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: