Racheta Starship, construită de Elon Musk, a explodat la trei minute de la lansare

Racheta Starship a fost lansată joi de la baza spațială Starbase din Texas, de-a lungul coastei Golfului Mexicului. Racheta construită de Elon Musk a explodat după câteva minute de zbor.

SPACEX A TRANSMIS IN DIRECT LANSAREA SI EXPLOZIA RACHETEI. (VIDEO)

SpaceX a reușit să lanseze Starship, cea mai mare rachetă din lume, însă testul nu a fost un succes, fiindcă ambele trepte ale rachetei au explodat la trei minute după lansare și au căzut pe Pământ. Racheta de 119 metri înălțime și o greutate de 5.000 de tone a explodat în aer.

Inginerii, care consideră lansarea drept un succes, spun că vor analiza datele colectate pentru a pregăti următorul test. Specialiștii SpaceX sunt mulțumiți că lansarea a decurs normal și nu a fost distrusă rampa de lansare. De asemenea, au primit „tone” de date clare, ceea ce este un lucru bun, scrie BBC.

Proprietarul SpaceX, Elon Musk, a comentat lansarea și a precizat că o altă încercare va fi făcută „în câteva luni”. „Felicitări echipei SpaceX pentru lansarea de probă a Starship! Am învățat multe pentru următoarea lansare, care va avea loc în câteva luni”, spune el.

Compania are deja o altă rachetă pregătită, dar care va fi îmbunătățită în urma datelor colectate astăzi.

Se pare că cele două secţiuni ale sistemului de rachete - propulsorul şi nava - nu au putut să se separe în mod corespunzător după decolare, ceea ce ar fi stat la baza eşecului.

SpaceX avertizase anterior că şansele de reuşită erau scăzute şi că scopul zborului de testare era de a colecta date, indiferent dacă misiunea completă este îndeplinită sau nu. Angajaţii de la SpaceX au aplaudat chiar şi după ce racheta a explodat, scrie The Guardian.

Lansarea orbitală Starship ar fi trebuit să reprezinte punctul culminant al mai multor ani de muncă de reglementare și teste tehnologice. Conducerea companiei a subliniat în mod repetat natura experimentală a lansării.

SpaceX a sperat să efectueze prima lansare orbitală Starship încă din vara anului 2021, dar întârzierile în dezvoltare și aprobarea FAA au amânat calendarul.

Starship este conceput pentru a transporta mărfuri și oameni dincolo de Pământ și este esențial pentru planul NASA de a readuce astronauții pe Lună.

Galerie foto



Vizualizări: 1,078

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: