Rânca, plină de turiști din nou. A lovit maşina de deszăpezire!

Primele zile nelucrătoare ale lui 2015 au adus cu ele un nou val de turiști la Rânca, mii de oameni venind aici din toate colțurile țării pentru a se bucura de zăpadă și aer curat. Unii dintre aceștia au descoperit acum stațiunea, după ce în anii trecuți s-au înghesuit pe Valea Prahovei, mașini de București, Brașov sau Constanța putând fi întâlnite la pensiunile de la munte. Singura problemă pentru cei care au dorit să scape de aglomerația dinspre Predeal sau Sinaia a reprezentat-o ieri viscolul foarte puternic, șoferilor permițându-li-se accesul doar cu lanțuri, circulația făcându-se în coloană.

Drumul spre Rânca a fost ieri „negru” până în zona releului, unde, dintr-o dată, vântul sufla cu putere și viscolea zăpada, aducând-o pe șosea în ciuda eforturilor făcute de drumari. În unele momente vizibilitatea era aproape de zero metri, dar chiar și așa au existat șoferi care s-au riscat să facă depășiri ale coloanei ce se deplasa în spatele utilajelor de deszăpezire, unul dintre „curajoși” intrând direct într-o autofreză a drumarilor. Omul și-a avariat autoturismul, dar și utilajul care îndepărta zăpada, fiind bun de plată pentru cele întâmplate, incidentul având loc pe fondul unor dispute între drumari și polițiști. Cei dintâi au dorit să închidă temporar circulația, lucru cu care polițiștii nu fost de acord și, astfel, drumarii au trebuit să intervină permanent pentru menține traficul deschis pe porțiunea de 2-3 kilometri, până la intrarea în stațiune, mii de mașini circulând ieri pe acolo.

Veselie pe pârtii

Principala pârtie din Rânca era plină ieri de turiști, aici vântul nederanjând pe nimeni, vremea fiind aproape complet diferită de cea de la câțiva kilometri distanță. Iubitorii sporturilor albe au profitat de zăpada de o jumătate de metru și unii dintre ei au mărturisit că au dat Valea Prahovei pe Rânca pentru a se bucura nu doar de omătul din stațiune, ci și de liniștea de aici. „Noi am venit cu familia și niște prieteni tocmai de la Constanța și vă spun că ne place mult mai mult aici. E mai liniște și nu e aglomerația aia de pe Prahova. Eu prefer să mai merg vreo câteva sute de kilometri în plus, să mă duc mai departe, dar să găsesc un loc liniștit și plăcut. Suntem la prima venire la Rânca, dar ne place foarte mult cum e aici și cu siguranță o să mai venim”, a spus unul dintre turiștii ajunși la Rânca tocmai de la mare.

Avantajul prețurilor

Turiștii veniți de la mare distanță și, eventual, pentru prima dată, au găsit și alte motive de a se bucura de munții Gorjului. La Rânca prețurile sunt în unele cazuri și la jumătate față de cele practicate pe Valea Prahovei, iar lucrul acesta se vede inclusiv la centrele de închirieri a echipamentelor. „Echipamentul pe care noi îl oferim ajunge la 25 de lei pe zi și presupune clăpari, bețe și schi. Din ceea ce știm noi prețurile sunt la jumătate din cele practicate pe Valea Prahovei. Cel puțin asta ne-au spus turiștii care au fost și acolo și au venit și aici. Ei pot să facă o comparație directă între Valea Prahovei și Rânca și pe noi ne-a bucurat când am auzit că și prețurile mai mici i-au atras spre zona noastră”, a spus Maria Ghiță, angajata unui centru de închiriat echipament de schi.

Și proprietarii de pensiuni spun, la rândul lor, că o ciorbă mâncată pe Valea Prahovei costă și cât două servite la Rânca, reprezentantul acestora, Constantin Pănescu, dând ca exemplu câteva prețuri practicate în stațiune. „Turiștii au venit iarna aceasta în număr mare spre noi, asta după ce în vară am avut problemele pe care le-am avut cu închiderea Transalpina. Avem prețuri care comparativ cu Valea Prahovei sunt și la jumătate față de ceea ce e acolo și aș putea da ca exemplu ciorbițele, care sunt de mai multe feluri și costă între 8 și 11 lei. Preparatele tradiționale și produsele de la munte costă și ele între 15 și 25 de lei, iar papanașii pe care îi iubesc toți turiștii care vin la noi ajung la 14 lei porția”, spune Pănescu.

Cabanierii așteaptă ca azi să le plece și ultimii turiști care de Revelion s-au distrat la Rânca, iar cei mai mulți dintre ei își fac deja planuri pentru luna viitoare. În februarie este vacanța de iarnă a elevilor, iar primele rezervări au și fost făcute, perioada respectivă anunțându-se a fi de pe acum ca una bună pentru proprietarii de pensiuni de la Rânca.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: