Institutul de proiectări din Craiova, preluat de CE Oltenia

Institutul de Cercetare Ştiinţifică, Inginerie Tehnologică şi Proiectare Mine pe Lignit (ICSITPML) Craiova va fi preluat de Complexul Energetic Oltenia prin procedura fuziunii prin absorbţie. Decizia va fi luată în şedinţa extraordinară a acţionarilor CE Oltenia din data de 22 ianuarie. Institutul a fost băgat în insolvenţă în iunie 2014 după un control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Dolj.

Institutul de Cercetare Ştiinţifică, Inginerie Tehnologică şi Proiectare Mine pe Lignit (ICSITPML) Craiova este deţinut în proporţie de 90% de Ministerul Economiei şi 9% de persoane fizice. În mod surprinzător, Institutul a intrat în insolvenţă după un control al Finanţelor din Dolj. Ştirea intrării în insolvenţă a trecut neobservată, deşi institutul este unul cu tradiţie, dar care în ultimii ani supravieţuia mai ales cu contracte de la CE Oltenia. Controlul şi insolvenţa au fost în decurs de câteva luni.

Un control cât o insolvenţă

Insolvenţa a fost declanşată de controlul Finanţelor Dolj. Practic, verificarea Finanţelor a fost în aprilie-mai, iar insolvenţa a fost declarată în iunie.

În timpul controlului, inspectorii ANAF Dolj au ajuns la concluzia că Institutul are de plătit la stat 260.727, o sumă din 2009. Conducerea institutului a susţinut că societatea a înregistrat şi raportat corect obligaţiile la stat şi că cei de la Finanţe, care au constatat neregulile după 5 ani, ar fi trebuit să dispună măsuri. Foarte repede s-a pus sechestru pe mijloacele fixe şi pe conturile bancare, iar Institutul nu şi-a mai putut continua activitatea. S-au adăugat penalităţi şi majorări şi s-a ajuns la suma de 573.494 de lei.

Institutul avea acum creanţe de 373.876 de lei şi datorii 698.389 de lei, fiind imposibil de rezistat pe piaţă. La fel de repede a fost desemnat administratorul judiciar BNP Consult SPRL, iar ulterior administrator special Dan Codescu.

Veniturile totale estimate, aprobate în bugetul pe 2014 de către Departamentul de Energie, s-au ridicat la 1.264 mii lei, iar cheltuielile totale la 1.264 mii lei.

Nu se ştie deocamdată care sunt motivele pentru care s-a hotărât ca ICSITPML Craiova să fie preluat prin absorbţie de CE Oltenia. Cert este că cele două societăţi aveau contracte pe multe lucrări şi sunt subordonate aceluiaşi minister. Pe 22 ianuarie 2015 va avea loc la Bucureşti o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor, în care se va aproba declanşarea procedurii de fuziune prin absorbţie a Institutului. ICSITPML deţine terenuri, construcţii, instalaţii şi maşini, valoarea patrimoniului la data de 31 decembrie 2013 fiind de 888.840 de lei. Institutul deţine în Craiova o clădire cu mai multe etaje.

Vizualizări: 777

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: