Două mii de concedieri la CE Oltenia. Directorii, la chef!

Complexul Energetic Oltenia a transmis Guvernului condus de Victor Ponta planul de concediere a 2.000 de mineri și energeticieni, începând cu 1 februarie 2015. Directorul Ciurel a negat permanent intenţia de a face concedieri anul viitor, iar în campania electorală a spus că cei care le vehiculează au interese. Planul de concediere este unul secret, sindicatele şi Agenţia de Şomaj nefiind notificate. Pandurul a aflat de la Consiliul Judeţean Vâlcea despre aceste concedieri, instituţia primind o scrisoare de la CE Oltenia prin care i se aduce la cunoştinţă că jumătate dintre cei care vor fi disponibilizaţi sunt de la Berbeşti-Alunu, carieră care ar fi trebuit preluată de administraţia locală. Moartea preşedintelui CJ Vâlcea a blocat discuţiile, pentru că de cinci şedinţe consilierii nu se hotărăsc pe cine să pună interimar. „CEO a spus că mai are finanțare pentru Berbești doar pentru lună”, a spus Perşu, vicepreşedinte CJ Vâlcea.

Aurel Medinţu, membru în directoratul Complexului Energetic Oltenia, a recunoscut vineri, după ce informaţia a apărut în presă, că în 2015 vor fi concedieri masive. “Da, vor fi concedieri. Sigur, cu plăți compensatorii. Și cu venit de completare, pentru că se fac demersuri pentru a fi prinși într-o ordonanță sau hotărâre de guvern. Sunt peste o mie și ceva de oameni de la Berbești și din restul complexului. Listele vor fi gata în timp util. Eu nu pot să vă spun decât ceea ce v-am spus acum. Dacă se face transferul carierelor atunci va rămâne acea diferență”, a declarat Aurel Medințu.

„Finanțare pentru Berbești doar pentru lună”

Revoltător este faptul că atât liderii de sindicat, cât şi angajaţii companiei au aflat din presă despre faptul că urmează concedieri colective. Informaţia s-a aflat de la Vîlcea, acolo unde Consiliul Judeţean  a fost informat în scris de CE Oltenia că exploatarea de la Berbeşti mai are finanţare doar pentru ianuarie. Exploatarea ar trebui preluată de autorităţile locale, dar negocierile s-au împotmolit după moartea preşedintelui CJ Vâlcea, Ion Câlea. Consilierii judeţeni nu se pun de acord cine să fie noul preşedinte interimar.

“Suntem în a cincea ședință pentru a desemna președintele consiliului. Consilierii nu se înțeleg și le-am tras atenția că ținem județul blocat și am primit scrisoare de la CE Oltenia că dacă nu perfectăm actele suntem în situația de a disponibiliza 2.000 de mineri de la 1 februarie, din care 1.000 de la Vîlcea. Președintele care va fi desemnat, cu cel de la CET, cu cel de la dvs. de la CEO, să meargă la Guvern să continue procedurile la ministerele de resort. Se primise aprobarea, mai erau chestiuni de negocieri între noi și CEO. Negocierile nu s-au blocat, dar nu are cine să le continue pentru că nu avem președinte, trebuie să desemnăm un alt președinte. CEO a spus că mai are finanțare pentru Berbești doar pentru lună. Avem la dispoziţie puţin mai mult de o lună pentru a realiza transferul UMC Berbeşti la CET Govora şi formarea Complexului Energetic Vâlcea”, a declarat vicepreședintele Dumitru Persu.

Sindicatele tac sau mint că nu au știut

Liderii de sindicat spun că au aflat din presă de concedieri. „Nu am nicio informație, știu că se încearcă externalizarea carierei Berbești. Bănuiesc că la prima ședință de negociere vom fi informați și vom pune și noi întrebări despre disponibilizări. Noi așteptăm să ne informeze despre acest lucru”, a declarat la Radio Infinit Adrian Marciuc.

Chiar dacă nu avea nicio informație, Marciuc știa că vor fi dați afară angajații pensionabili în următorii doi ani și că 1.000 de angajați ai CEO se încadrează în această categorie. El a mai spus că în ianuarie vor face demersuri pentru acordarea venitului de completare. “În luna ianuarie, Federația Univers va avea o întâlnire cu noul ministru el Energiei și vom ridica și problema Ordonanței 36 privind veniturile de completare Din informațiile pe care le am eu e vorba de 1200-1.300 din Berbești și cei pensionabili în termen de doi ani. Cred că sunt peste o mie de salariați care se încadrează pe acest criteriu”, a declarat Adrian Marciuc la Radio Infinit. În afară de această declarație, nici un alt lider sindical nu a avut vreo ieșire publică pe această temă.

Chef de sfârșit de an la CEO

Parcul auto al CE Oltenia s-a mutat, vineri, 19 decembrie, la restaurantul de pe Insulița Jiului, unde a fost mare chef de sfârșit de an. La petrecerea dată de conducerea CE Oltenia au participat prefectul de Gorj Alin Văcaru și președintele Consiliului Județean Gorj Ion Călinoiu. 

În ziua în care vestea planului de concediere a 2.000 de angajați a produs îngrijorare în rândul salariaților CE Oltenia, șefii din complex s-au reunit pentru un mare chef de final de an. Această întâlnire este o tradiție în minerit și energie, dar anul acesta inițiativa a fost criticată deoarece are loc într-un context economic defavorabil CE Oltenia. Compania are pierdere de aproape 300 de milioane RON la 9 luni, iar în februarie vrea să dea afară 2.000 de oameni. La fața locului au fost fotografiate de jurnaliștii de la gorjnews.ro mașinile conducerii județului, dar și ale celor din societate. Cheful a ținut ore bune, iar sute de invitați au fost tratați regește pe banii CE Oltenia.

Vizualizări: 201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: