Un an de la gravul accident ecologic de la Submaidane

Locuitorii din satul Submaidane din Turceni, afectaţi acum un an de inundaţia cu şlam de cenuşă după spargerea unei conducte de la termocentrală, vor avea apă potabilă. La campania organizată de organizaţiile de mediu au contribuit şi artiştii Monica Davidescu şi Dan Perjovschi.

Oamenii din Submaidane au rămas fără apă potabilă deoarece toate fântânile au fost afectate de cenuşă. Organizaţiile de protecţie a mediului Bankwatch și Greenpeace au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a oferi echipamente de filtrare a apei comunităţii din Submaidane şi au şi reuşit să rezolve problema apei în sat.

În numai o lună, obiectivul campaniei „Apă pentru Submaidane” a fost atins şi au fost cumpărate zece filtre de apă. De aceste filtre vor beneficia familiile afectate de inundația cu cenușă, precum și elevii școlii din localitate, unde de asemenea va fi instalat un echipament.

Campaniei s-au alăturat actriţa Monica Davidescu, artistul Dan Perjovschi, formația Robin and the Backstabbers și o companie de îmbuteliere a apei.

„Aceste filtre de apă sunt, însă, doar o soluție temporară, iar autoritățile locale trebuie să introducă o rețea de apă și canalizare. De asemenea, compania responsabilă pentru inundația cu cenușă - Complexul Energetic Oltenia - trebuie să urgenteze lucrările de curățare a zonei“, transmite Greenpeace într-un comunicat de presă.

Reamintim că anul trecut, înainte de Crăciun, la termocentrala Turceni a avut loc o avarie la nivelul sistemului de transport și stocare a cenușii. În urma accidentului, tone de apă, zgură și cenușă au inundat 15 hectare de teren agricol, au acoperit gospodării și au colmatat fântânile, comunitatea rămânând fără apă potabilă. Din cauza tergiversării lucrărilor, remedierea situației a întârziat cu mai mult de un an, termenul pentru finalizarea lucrărilor de remediere fiind amânat până în februarie 2015.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: