Raportul Corpului de Control s-a rătăcit. Vinovaţii, în funcţii!

Ministrul Energiei, Anton Anton, a aprobat încă de acum două luni raportul Corpului de control care a constatat prejudicii de zeci de milioane de euro la Complexul Energetic Oltenia. Acesta a dispus pe data de 17 septembrie ca raportul Corpului de control să ajungă în termen de 15 zile la Adunarea Generală a Acţionarilor, care să dispună măsuri pentru recuperarea prejudiciului. Au trecut două luni, iar raportul nu a fost pus pe ordinea de zi a adunării generale.

În documentul însuşit de ministrul Anton Anton scrie că în sarcina Direcţiei Generale Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie intră „informarea Adunării Generale a Acţionarilor Complexului Energetic Oltenia SA în vederea iniţierii demersurilor legale pentru recuperarea de la persoanele responsabile a prejudiciilor produse pe seama patrimoniului companiei”. Termenul scris în document este 15 zile, dar au trecut două luni şi subiectul nu a fost încă pe ordinea de zi a AGA şi nu este nici în şedinţa de la finalul lunii noiembrie.

 

Consiliul de Supraveghere, acuzat de complicitate cu Directoratul

Corpul de Control al ministrului Energiei a verificat activitatea companiei pe mai mulţi ani. Doar în ceea ce priveşte achiziţionarea de certificate de carbon în 2017 a constatat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro.

Verificările au vizat şi acordul cadru cu Tinmar Gas, pentru achiziţionarea de gaze naturale, şi aici Corpul de control constatând un prejudiciu de 4,3 milioane de lei. Cazul a fost sesizat Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova încă din luna ianuarie 2018, se arată în raport. A fost informat atunci şi Consiliul de Supraveghere, Corpul de control constatând acum că acesta nu a întreprins demersuri pentru recuperarea prejudiciului.

Supraveghetorii au simulat totuşi că fac ceva, solicitând precizări de la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, Consiliul Concurenţei şi ANRE, organisme care nu aveau nimic de-a face cu speţa respectivă. „Una dintre cauzele care pot explica pasivitatea Consiliului de Supraveghere poate fi generată de solicitările repetate ale Preşedintelui acestuia de achitare în avans a indemnizaţiei fixe pentru participarea la şedinţe”, se arată în raportul de control. Raportul mai arată că „Directoratul CE Oltenia SA a aprobat şi achitat sumele solicitate pentru prestaţii neefectuate preşedintelui Consiliului de Supraveghere, creându-i acestuia o obligaţie continuă ce poate determina afectarea imparţialităţii”. Preşedinte al CS este Cornel Bobâlcă.

Un alt prejudiciu, de peste 100 de milioane de lei noi, a fost constatat din transferul Carierei Berbeşti către CET Govora, perfectat de fostul manager Laurenţiu Ciurel. Corpul de Control a constatat că nu au fost făcute demersurile pentru încasarea sumelor prevăzute în contract.

De asemenea, controlul a vizat faptul că salariaţii au fost transportaţi cu vehicule de transport marfă, aici controlul vizând o perioadă de patru ani.

 

Acţiunea AGA ar fi dus la revocarea supraveghetorilor

Potrivit legii, dacă Adunarea Generală a Acţionarilor decide să pornească acţiune în răspundere contra membrilor Consiliului de Supraveghere, mandatul membrilor respectivi încetează de drept.

Aceeaşi Lege 31/1990 mai arată că „Acţiunea în răspundere împotriva membrilor directoratului poate fi exercitată şi de către consiliul de supraveghere, în urma unei decizii a consiliului însuşi. Dacă decizia este luată cu o majoritate de două treimi din numărul total de membri ai consiliului de supraveghere, mandatul membrilor respectivi ai directoratului încetează de drept, consiliul de supraveghere procedând la înlocuirea lor”.

Vizualizări: 3,379

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: