Rapsozii Gorjului, invitaţi la un proiect româno-irlandez

Taraful Tradiţional „Rapsozii Gorjului” va participa în perioada 12-16 august la un proiect româno-irlandez „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, ce va avea loc la Săpânţa. Invitaţia a fost adresată de către Grigore Leşe, cel care a spus despre Rela Ciulei, solistă a tarafului că este „cea mai mare lăutăreasă din ţară”.

În cadrul acestui proiect participă aproximativ 70 de irlandezi, în frunte cu ambasadorul şi ataşatul cultural al Irlandei.  Taraful „Rapsozii Gorjului” este invitat să prezinte un workshop despre muzica lăutărească din Gorj, cu exemplificări live, urmând ca muzicanţii să susţină un recital în seara de 15 august cu piese reprezentative zonei etnofolclorice. „Pentru că este vorba de un festival internaţional, participă vreo 70 de irlanedezi, eu zic că este importantă şi onorantă prezenţa noastră acolo şi pentru noi şi pentru acest judeţ. Este prima ediţie a acestui festival şi suntem mândri că putem fi acolo. Despre Rela Ciulei, pe scenă, la Suceava, Grigore Leşe spunea că, în Rela, ei pot să vadă cea mai importantă, cea mai mare lăutăreasă din România, la această oră ”, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă.

Reprezentanţii Tarafului Tradiţional „Rapsozii Gorjului”, Nicu şi Rela Ciulei, sunt şi ei încântaţi de invitaţie cu atât mai mult cu cât piesele cântate de ei sunt printre cele mai vechi şi necunoscute. „Sunt cântece vechi, au mai fost ele unele preluate dar nu le-au făcut cum trebuie. Eu cânt de la şase ani şi am învăţat de la tatăl meu, cel mai mare lăutar din Teleşti”, a declarat Rela Ciulei.

Taraful „Rapsozii Gorjului” urmează să se deplaseze la Bucureşti la Sighetul Marmaţiei cu un tren special care va avea ataşate vagoane de dormit şi vagoane restaurant. Atât drumul cât şi toate manifestările culturale ale artiştilor români şi irlandezi vor fi filmate în vederea realizării unui film documentar. 

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: