Răspuns neclar al ITM Gorj la problemele din CEO

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a remis, astăzi, un comunicat de presă după un control la CE Oltenia, verificarea având loc după ce presa a publicat fotografii din care rezultă că minerii sunt transportaţi la locurile de muncă în cariere cu mijloace neconforme.

ITM Gorj spune că a făcut verificări în perioada 11-16.07.2014, pe linie de securitate şi sănătate în muncă, dar din comunicat nu rezultă nici ce sancţiune s-a aplicat, nici neregulile constatate. Ba mai mult, ITM disculpă CE Oltenia spunând că firma este în procedură de achiziţie a mijloacelor de transport. De asemenea, ITM Gorj dispune interzicerea folosirii maşinilor în alte scopuri decât cele pentru care sunt autorizate, dar nu impune companiei să nu mai transporte angajaţii în acele condiţii. „Din verificările făcute şi informaţiile transmise oficial de către CE Oltenia referitoare la asigurarea transportului personalului muncitor la şi de la locul de muncă în cadrul Sucursalei Divizia Minieră Târgu - Jiu – CE Oltenia S.A. reiese că până la data de 16 07 2014 s-a asigurat un procent de 55,93% din necesarul de vehicule de transport. Se mai adaugă faptul că nu s-a putut asigura integral serviciul de închiriere vehicule transport persoane (necesarul total fiind de 59) deoarece cu ocazia evaluării şi verificării tehnice nu toate vehiculele ofertate au corespuns din punct de vedere al cerinţelor legale. Angajatorul continuă în acest sens procedurile de achiziţie. Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a stabilit şi dispus măsura de interzicere a folosirii autovehiculelor din dotare în alte scopuri decât cele pentru care sunt omologate şi autorizate“, se arată în comunicatul de presă. „Angajatorul a fost sancţionat contravenţional, având obligaţia să asigure în totalitate în perioada următoare necesarul de autovehicule autorizate pentru transportul persoanelor“, mai transmite ITM Gorj, fără să spună în ce constă sancţiunea.

CE Oltenia ar fi trebuit să schimbe mijloacele de transport din carieră încă de la începutul anului, după tragicul accident de la Roşiuţa, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În urma unei sesizări la ITM Gorj conducerea a dispus scoaterea unor maşini de transport în carieră iar minerii mergeau pe jos la locul de muncă.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: