Reacția lăutarului amendat de ANAF: O aberaţie şi un abuz

Un lăutar din Albeni este primul care a ajuns pe mâna inspectorilor ANAF, după ce a fost reclamat că a încasat bani de la petreceri şi nu i-a declarat. Acum, trebuie să plătească 3.000 de lei amendă, o sumă de zece ori mai mare decât cea pe care a câştigat-o în ultimele şase luni, după cum declară muzicantul din Gorj.

Constantin Florea are 46 de ani şi cântă de la vârsta de 7 ani la acordeon. Este o pasiune moştenită de la părinţi, dar nu câştigă o avere din asta. Bărbatul este şofer profesionist şi în timpul liber mai merge la petreceri. Aşa a ajuns în vizorul ANAF. S-a trezit cu inspectorii la poartă chiar vineri.  „Au venit doi inspectori de la ANAF şi mi-au spus că nu am declarat banii pe care i-am câştigat din aprilie. Era vorba de 300 de lei şi mi-au dat amendă 3.000 de lei! Chiar nu e normal nimic în ţara asta. Mi se pare că nu e o lege clară, să ştim şi noi că avem unele beneficii, dar nu plăteşti şi nu eşti nici măcar asigurat. Ei vor doar bani. Eram constrâns să spun o sumă mult mai mare, probabil. Eu le-am spus cât am câştigat la cele două petreceri. Chiar nu i-am înţeles absolut deloc. Nu îmi spuneau nimic concret. Mi-au spus doar că au venit aici că am făcut eu avere din asta, că sunt muzicant mare şi nu declar banii. M-au întrebat pe mine din ce trăiesc?! Din punctul nostru de vedere, al muzicanţilor, chiar mi se pare un abuz. Noi suntem nici muzicanţi mici, dar nu ar trebui să fim luaţi aşa la şapte metri”, a mărturisit Constantin Florea.

„Şi la puşcărie, dacă mă bagă, voi cânta!”

Bărbatul susţine că nu este descurajat de acţiunile ANAF. Îşi va înfiinţa o societate comercială pentru a încasa banii de la petreceri, aşa cum spune legea, şi va achita impozit statului de acum înainte. Spune că a fost reclamat de cineva din comună, dar bacşişul făcut la nunţi nu ar fi fost decât de câteva sute de lei. „Mi se pare o aberaţie. Nu ştiu ce vor rezolva ei cu asta, dar consider că nunta se face de când e lumea şi nuntă fără lăutari şi înmormântare fără popă n-o să vedeţi. Dreptul la meseria asta nu o să mi-l ia decât Dumnezeu! O să cânt şi le-am spus. Şi la puşcărie, dacă mă bagă, voi cânta, pentru că eu am asta în sânge. M-am născut cu instrumentul în cui. Nu vor putea să-mi ia acest drept. Sunt şofer profesionist şi muzica este a doua mea pasiune”, a mai spus lăutarul.

În plus, bărbatul consideră abuziv modul în care a fost constrâns să spună ce venituri are din muzică. „Nu ştiu cum ar putea dovedi. Bănuiesc că la spusele altora, că pădure fără uscături nu există. Probabil consideră că s-au îmbogăţit unii mai mult ca alţii. Mie nu mi se pare legal, pentru că cel cu restaurantul unde are loc nunta plăteşte un impozit, tu pentru ce mai iei bani a doua oară?”, s-a întrebat Constantin Florea.

Mirii, puşi să dea în vileag

Inspectorii ANAF au început deja să le trimită scrisori mirilor pentru a afla informaţii despre cine le-a cântat la nuntă, cine le-a fotografiat ori filmat fericitul eveniment. În acest fel, ANAF vrea să verifice dacă persoanele respective au şi plătit impozit pe câştigurile obţinute în ultimii cinci ani. Mirii care nu vor coopera cu ANAF riscă sancţiune de până la 5.000 de lei.

Vizualizări: 4,148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: