Reacții după incidentul de la Cărbunești: ”Scapă cine poate!”

Continuă ancheta după incidentul petrecut vineri dimineața la Spitalul din Târgu Cărbuneşti, acolo unde pacienţii internaţi la Secţia ATI au rămas fără  oxigen. În prima zi de la producerea evenimentului, patru persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 3 sunt deja într-o stare critică.

Zeci de pacienţi au fost transferaţi în cursul zilei de ieri către alte unităţi medicale din judeţul Gorj şi asta după ce bolnavii din secţia ATI a Spitalului din Târgu Cărbuneşti au rămas fără oxigen. Firma care asigura aprovizionarea concentratorului nu a ajuns la timp, iar staţia a rămas pe zero. Patru persoane şi-au pierdut viaţa, iar altele sunt deja în stare gravă pe paturile de spital.

Oamenii stau la poarta unității medicale pentru a primi informaţii despre rudele lor. ”Am sunat, dar nu răspunde. (Nu vă răspunde nimeni?) La Terapie Intensivă nu ne răspunde nimeni. Trebuie să fac ceva și să aflu în ce stare este mama mea. Am adus-o noaptea trecută. Nu am avut unde. În Târgu Jiu nu puteau să o primească, era plin. De moment, nu avem ce face. Mama este vaccinată și eu la fel”, a spus fiica unei paciente.

Alţii sunt de părere că o greşeală au făcut medicii, mai ales că ei sunt cei care observă cantitatea de oxigen din concentratoare. ”Cadrele medicale trebuiau să anunţe că au rămas fără oxigen şi trebuia să se evite situaţia respectivă de a muri oameni şi a fi transportaţi la alte spitale(...) Asta-i viaţa în România. Scapă cine poate în România, din păcate”, au spus alți cetățeni.

Autorităţile spun că ancheta este în desfăşurare, iar o parte dintre bolnavii transferaţi către alte spitale, au fost duşi din nou la Târgu Cărbuneşti. ”O parte dintre bolnavi au fost transferaţi înapoi la Târgu Cărbuneşti. Trei pacienţi au rămas în Spitalul de la Târgu Jiu care sunt într-o stare foarte gravă şi mai avem un pacient la Spitalul CFR Craiova care fi adus la Cărbuneşti. Este în desfăşurare o anchetă a poliţiei. În zilele de luni, marţi şi miercuri se va deplasa la spitalul din Cărbuneşti corpul de control împreună pentru a verifica ceea ce s-a întâmplat acolo”, a spus Marcel Iacobescu, prefectul de Gorj.

De ieri şi până astăzi, cantitatea de oxigen din stocator a ajuns la jumătate. ”Înteleg că deja de ieri şi până astăzi sunt aproape de jumătate cu consumul de oxigen”, mai spune prefectul.

O situaţie similară s-ar putea întâmpla şi la Spitalul Municipal din Motru, acolo unde 30 de pacienţi sunt dependenţi de oxigen. Administrarea oxigenului se face cu ajutorul unor butelii, însă consumul este mult prea mare. Aprovizionarea se face de aceeaşi firmă care alimentează şi spitalul din Cărbuneşti.

”Am avut şi noi situaţii în care aveam cantitate mică şi aşteptam transportul. Am înţeles că nu sunt suficiente butelii să poată lăsa mai multe la un spital. Pe măsură ce noi le golim, trebuie să le încarce şi să ne aducă altele”, a spus Alin Efrim, managerul spitalului din Motru.

În cauză a fost deschis şi un dosar penal, iar anchetatorii caută acum vinovaţii.  

Vizualizări: 2,627

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: