Recalcularea pensiilor minerilor - „o gogoaşă umflată”

Dezamăgire mare în rândul minerilor gorjeni pensionați după zeci de ani de muncă în subteran. Câteva mii de foști ortaci, ieşişi din câmpul muncii înainte de 1 ianuarie 2011, așteptau pensii mai mari, în urma recalculării. În loc să le crească pensiile, mulți s-au trezit cu retribuții mai mici. Reprezentanţii Casei de Pensii Gorj îi liniștesc pe foştii mineri: Nu vor primi pensii diminuate! „O gogoașă umflată”, au reacționat pensionarii din sistemul minier.

Este vorba de pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 și care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale. Legea 192/2015 prevede creşterea punctajelor anuale realizate de pensionarii care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă. Cei vizați se așteptau să primească mai mulţi bani, însă în urma recalculării, mulți dintre ei s-au trezit cu pensii mai mici. Ioan Oprea, fost inginer la Mina Lupoaia, s-a arătat dezamăgit de modul de calcul. Acesta a făcut și o scrisoare deschisă pe care vrea să o transmită atât prefectului, cât și președintelui Consiliului Județean Gorj. „Ne-au recalculat pensiile și dintr-o mare promisiune a rezultat o gogoașă umflată, un balon de săpun. Punctajul rezultat din noua decizie e mai mic decât cel pe care l-am avut. Există două legi, una înainte de 2011, valabilă, 192/2015, prin care ne recalculează pe parcursul a 2 ani și o altă lege, 155/2016, prin care a recalculat pe unii după 1 ianuarie 2011, cu totul pe alt algoritm, alt mod de calcul, încât a ieșit o discrepanță, între noi și ei, fantastică. Nu este constituțional ce se întâmplă”, a declarat Ioan Oprea.

„Că nu este echitabil, nu este problema noastră”

Reprezentanţii Casei de Pensii Gorj spun că nu au făcut altceva decât să aplice legea. Totuși, le transmit foștilor ortaci că nu vor primi pensii mai mici. „Dânșii beneficiază de legea 192. Legea este cât se poate de clară, nu are nicio treabă cu 155. Domnii trebuie să înțeleagă acest lucru. Modul de aplicare este diferit. Că nu este echitabil, nu este problema noastră, este problema legiuitorului. 192 prevede un mod de calcul, 155 a prevăzut un alt mod de calcul. Nu se pot compara unii cu alții. Pe deciziile de recalculare este scris explicit că în cazul în care, din calculul pe 192 rezultă un cuantum și un punctaj mai mic, rămân cu ce au în plată”, a declarat Daniela Negoiță, directorul adjunct al Casei Județene de Pensii Gorj.

În aceste condiții, foștii ortaci își pun speranțe în noua lege a pensiilor pe care Ministerul Muncii promite că o va încropi până la 1 octombrie.  

Vizualizări: 6,499

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: