Recomandările polițiștilor pentru gorjenii care au copii

Polițiști specializați în investigarea criminalității oferă câteva recomandări părinților, menite să le vină în sprijin în cazul în un copil se rătăcește.

Există posibilitatea rătăcirii unui copil în diverse locuri, în special în spații închise, cum ar fi la cumpărături, în mall-uri etc., și este importantă educarea copilului cu privire la cum să reacționeze și ce să facă atunci când se rătăcește. În acest fel te asiguri că se vor feri de pericole și că vor acționa cum trebuie, pentru a fi găsiți cât mai repede.

Este suficientă o clipă de neatenție, pentru ca cel mai groaznic coșmar al unui părinte să se dezlănțuie: rătăcirea copilului. Însă cel mai important este să iei măsuri pentru prevenirea acestor situații care-ți pun copilul în mare pericol. Pregătirea personală și a copilului pot face ca o situație înspăimântătoare să devină un pic mai ușoară, pentru toți cei implicați.
Învățați-vă copiii că nu au voie, indiferent de motiv, să intre în casa unui străin sau în mașina acestuia.

Încercați să vorbiți cât mai mult cu copiii dumneavoastră, despre posibilitatea de a va pierde unul de celalalt și construiți diverse scenarii și planuri de acțiune corespunzătoare. De exemplu, imaginați-vă că v-ați pierdut de micuț într-un magazin aglomerat. Spuneți-i că în acest caz "planul" e să se ducă de urgență la un angajat al magazinului sau la un agent de pază și în nici un caz la un străin. Dacă intrați într-un magazin împreună, stabiliți-vă de la început un loc de întâlnire, în cazul rătăcirii copilului.

Copilul trebuie să știe că în momentul în care se rătăcește, nu trebuie să plece în căutarea dumneavoastră, ci să rămână pe loc și să vă aștepte.

De asemenea, pentru mai multa siguranță, nu-l îmbrăcați cu haine sau accesorii pe care e inscripționat numele lui, întrucât el va tinde să acorde atenție celor care îl strigă pe nume.

Fotografiați-l sau filmați-l de două-trei ori pe an, pentru a dispune de cât mai multe detalii ale chipului. În fiecare moment trebuie să cunoașteți semnalmentele exacte ale copilului.

Copilul trebuie să știe că e necesar să vă anunțe, dacă un străin îi cere să îl ajute, îi oferă dulciuri, daruri sau devine prietenos, prin orice metode.

Trebuie să vă spună oricând, dacă se simte în nesiguranță cu oricine, fie el membru al familiei, prieten sau străin.

Încercați să vă învățați copilul adresa și numărul de telefon, încă de timpuriu. Daca îl lăsați singur acasă, asigurați-vă că nu spune și altora că e singur, că nu va deschide ușa străinilor și că poate apela la 112 în caz de urgență.

Învățați-vă copilul cum să reacționeze în momentul în care se rătăcește într-o pădure.
Dați copilului dumneavoastră un telefon mobil și învățați-l să-l țină deschis!
Învățați-l să fluiere, întrucât ia mai puțină energie decât strigătul și se aude mai bine.

Ajutați-l să știe cum să se facă văzut de salvatori, respectiv să stea lângă un copac care se află într-o zona mai puțin deasă a pădurii.
Dacă îl prinde noaptea, trebuie să știe să-și facă un culcuș de frunze uscate la baza unui arbore căzut.
Învățați să va feriți copilul de primejdia unei dispariții!

RECOMANDĂRI pentru COPII:
 Dacă ești abordat de o persoana care ți se pare suspectă, țipă și spune-i să stea departe de tine.
 Învață cum te poți duce și întoarce în siguranță de la școală și unde poți găsi ajutor dacă este nevoie.
 Nu te apropia și nu intra în mașină dacă cineva, oprește lângă tine și îți pune întrebări.
 Învață adresa completă de acasă.
 Învață cum să fii în siguranță pe internet: nu oferi date personale despre tine sau familia ta, cum ar fi vârsta, numărul de telefon, fotografii personale, adresa școlii unde înveți. Parolele sunt secrete și îți aparțin. Dacă vrei să te întâlnești cu o persoană cunoscută pe internet, anunță-ți părinții pentru a te însoți și nu uita că nu tot ceea ce vezi pe internet este adevărat, verifică informațiile și din alte surse.

Sursa: IPJ Gorj

Vizualizări: 3,350

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: