Rectorul UCB, în pericol să-şi piardă funcţia?

Luminiţa Popescu, rectorul Universității „Constantin Brâncuși”, pare a avea zilele numărate în fruntea instituţiei de învăţământ superior.  În urma unei „anchete de opinie”, nici măcar jumătate dintre profesorii şi cercetătorii instituţiei nu au girat actuala conducere a universităţii de stat din Târgu Jiu. Pe de altă parte, Senatul UCB, condus de Adrian Gorun, a reuşit să obţină votul de încredere de la aproape 80% din cadrele didactice.

Comunitatea academică de la UCB a fost chemată vineri, 10 martie, de senatorii universitari, să acorde votul de încredere rectorului, Consiliului de Administrație, dar și Senatului universităţii. Au luat parte aproximativ 120 de profesori titulari și cercetători din cadrul universității. Rectorul Luminița Popescu a primit 42 de voturi, iar membrii CA nici măcar 40. În schimb, senatorii UCB au primit  aproape 80% din voturi.

Adrian Gorun, președintele Senatului UCB, a explicat de ce a fost necesară această consultare. „Este o prevedere în contractul managerial încheiat între rectorul UCB și Senat. Unul dintre criterii prevede o evaluare anuală a gradului de încredere al cadrelor didactice titulare în conducerea universității. Și indicatorul este ca acest grad să fie de minimum 60% din numărul total al cadrelor didactice titulare și cercetători. Ei sunt 123; este un tip de anchetă de opinie”, a declarat Adrian Gorun.

Din Consiliul de Administrație al UCB fac parte: rectorul, prorectorii, decanii facultăților, directorul general administrativ, directorii de departamente și reprezentanții studenților. 

Gorun: Dacă Senatul obținea sub 50%, hotărâsem să se autodizolve

Potrivit președintelui Senatului UCB, sondajul este doar unul dintre indicatorii din contractul de management și că rectorul nu poate fi revocat în baza rezultatului acestuia. Dar urmează și alte evaluări care ar putea conduce la un astfel de deznodământ. „Nu se întâmplă nimic. Acesta este un indicator de evaluare, alături de alte criterii. Și acest criteriu nu este îndeplinit. Dar mai sunt criterii, nu este doar încrederea. Dacă Senatul avea sub 50%, eu hotărâsem împreună cu senatorii ca Senatul să se autodizolve. Numai că nu s-a întâmplat așa. Dacă s-ar fi întâmplat așa, nu m-ar fi deranjat”, a precizat Adrian Gorun.

Președintele Senatului a mai spus că urmează să fie evaluat contractul managerial al rectorului. De altfel, unora dintre membrii CA-ului le-au fost solicitate deja aceste contracte.

Reacție pe Facebook

Rectorul Luminița Popescu le-a mulțumit, pe Facebook, cadrelor didactice care i-au dat votul de încredere: „Mulțumesc celor 42 de colegi care au avut curajul să își arate susținerea în astfel de condiții. Vă asigur de toată prețuirea mea! Nihil sine iure, nihil sine deo!”.

Vizualizări: 1,173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: