Reformă sau reformă vopsită?

De Moş Nicolae va trebui să alegem nu neapărat între Băsescu şi Geoană, ci între reformă şi reformă vopsită. Sub oamenii lui Geoană am mai trăit şi n-am uitat. Sub cei ai lui Băsescu n-am prea trăit dacă avem în vedere că niciodată n-au reuşit să stea la guvernare singuri, ci doar în combinaţie cu unii sau cu alţii. Dacă România îi va mai încredinţa încă o dată lui Băsescu mandatul de preşedinte al ţării atunci acesta va trebui să o conducă sub o presiune fantastică dată de principalele sale promisiuni electorale şi anume reformarea statului în principal prin reducerea numărului de parlamentari şi prin formarea unei singure camere pentru parlament. Deocamdată sunt puţini cei care ştiu cum se vor putea înfăptui aceste deziderate de soarta cărora va depinde evoluţia politică chiar şi a PD-L, partid care l-a susţinut la alegeri.

La ora scrierii acestui articol nu se ştia dacă referendumul va fi sau nu validat. Chiar dacă referendumul nu va fi validat pentru că nu s-au prezentat suficienţi electori  sunt sigur că numărarea voturilor va da o imagine despre ce aşteptări are electoratul care nici măcar nu mă îndoiesc că-şi doreşte un parlament mai  mic şi un număr mai mic de parlamentari. Bazându-se pe acest lucru, preşedintele va trebui să le dea satisfacţie.

Mircea Geoană, după Moş Nicolae, va avea mari probleme chiar în interiorul partidului său unde destui au început să mârâie. Aici se va opri ascensiunea sa în viaţa politică. Mai mult nu poate! Chiar dacă-l legi de locomotiva căreia i s-au stricat frânele  nu are nici o şansă să oprească la Cotroceni. Al doilea tur de scrutin care-l va avea ca protagonist alături de el pe Băsescu îi va da mari dureri de cap. Băsescu nu-l va ierta nici de vizitele la Moscova nici de alte chestiuni întunecate din viaţa sa  din ultimii 20 de ani.

Electoratul lui Crin Antonescu, care a fost cel mai bun în  prima şi ultima dezbatere televizată de dinainte de primul tur, nu are cum să voteze cu Geoană. Spun că nu va vota cu Geoană chiar dacă şefii liberali vor recomanda acest lucru pentru că mai sunt încă în viaţă cei care au suferit destul din cauza comunismului al cărui reprezentant în viaţă este Ion Iliescu, cel care i-a predat public ştafeta lui Geoană. Cel mai probabil că ungurii vor vota cu Geoană pentru că ei au interes în zona autonomie interes pe care Geoană n-ar ezita să îl satisfacă cu orice risc şi cu toate consecinţele ce ar decurge de aici doar pentru a se vedea odată la Cotroceni.  Partidul lui Voiculescu nu are electorat, are doar arici cu care se prinde de cei care sunt la guvernare. Cum reuşeşte un partid care n-a putut nici să intre în parlament? Simplu! Are trei televiziuni şi câteva ziare care sunt dorite mai ales de Mircea Geoană şi care în această campanie chiar au muncit pe brânci pentru el. Oamenii lui Oprescu, puţini dar care provin din nemulţumiţii din PSD, se vor duce la Băsescu pentru că n-au ce să caute lângă un lider ca Geoană din pricina căruia au plecat din partid. Aşa că, bătălia se va da între un partid foarte mare care este PSD şi un candidat foarte puternic care este Băsescu. Având în vedere că are ascendentul victoriei asupra lui Geoană  şi ţinând cont că acesta este expert în gafe atunci putem să spunem că de Crăciun vom avea Guvern, iar 2010 va fi anul în care reforma statului se va urni, iar parlamentul va trebui să se supună dorinţei majorităţii celor care i-au cerut restructurarea.

Vizualizări: 94

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: