Reţetă simplă de castraveţi muraţi în oţet

Castraveţii muraţi sunt uşor de preparat pentru a fi serviţi iarna alături de o friptură. Castravetii se pot combina cu aproape orice alt zarzavat dar sunt de preferat să fie conservaţi separat, în oţet.

Reţeta este una clasică, cu ingredientele obişnuite pentru castraveţi din care nu lipsesc hreanul, usturoiul, piperul, mărarul uscat  şi muştarul boabe.

Ingrediente:

5 kilograme catraveţi

Usturoi

1-2 bucăţi de ceapă tăiată în sfertur

5 rădăcini de hrean

1 litru de oţet 3 litri de apă

3 linguri de sare

6 linguri de zahăr

10 frunze de dafin

2 linguri de piper negru boabe

11 linguriţe de muştar boabe

3 fire de mărar uscat

Mod de preparare: Castraveţii se spală foarte bine în mai multe rânduri de apă. La fel şi borcanele şi în fiecare borcan se pun câteva fire de mărar uscat, apoi aranjaţi cât mai eficient castraveţii, puneţi usturoiul şi scuturaţi bine să se aşeze. În total aveţi nevoie de aproximativ 3 căpăţâni de usturoi pentru că se pun cam 2-3 căţei la borcan.

În cazul în care aveţi castraveţi diferiţi ca mărime, cei mai mari se pun pe fundul borcanului, iar cei mai mici la urmă pentru a completa goluri cât mai eficient. După ce aţi completat borcanele cu castraveţi, puneţi hreanul – fiecare rădăcină o curăţaţi şi tăiaţi în 4 – 5 bucăţi pe lung.

La fiecare borcan puneţi câte 2 bucăţi de hrean din cele pregătite. Puneţi deasupra câteva fire de mărar uscat şi câte 1 linguriţă de boabe de muştar. Pregătiţi saramura din oţet, apă, sare, zahăr, frunze de dafin şi piperul negru boabe şi o puneţi la fiert într-o oală mai mare. Când începe să fiarbă, o lăsaţi să dea câteva clocote şi o turnaţi în borcane şi le închideţi cu capace. Borcanele le puneţi la sterilizat, într-o cratiţă mare cu apă în care aţi aşezat pe fund ziare vechi sau prosoape ca să nu crape borcanele. Din momentul în care începe să fiarbă apa din cratiţă mai lăsaţi borcanele încă 15 minute, până ce castraveţii îşi schimbă culoarea, din verde deschis în verde maroniu. Fiecare borcan îl scoateţi din apă şi verificaţi să fie capsat bine. Le întoarceţi cu fundul în sus pe un prosop şi lăsaţi să se răcească.

Vizualizări: 1,599

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: