Reţetă simplă de găluște de gris pufoase

Găluştele nu ies totdeauna pufoase dar există câteva secrete care vă pot ajuta să nu daţi greş.  Contează foarte mult să faceţi un dozaj corect și precis al ingredientelor și anume oul și grisul.

Multe persoane se plâng că nu le reușesc găluștele, ori le ies prea tari ori se împrăștie în oală. Găluștele chiar ies moi și pufoase și nu au nevoie decât de un dozaj corect și precis al ingredientelor și anume oul și grisul.

Ingrediente:

    1 ou

    1 cantitate de gris de grâu cu granulație mare care să cântărească exact cât oul întreg (ou de 60 de grame = 60 de grame de gris)

    1 praf de sare

    supă pentru fiert găluștele, pentru găluște dintr-un ou – suficiente pentru 4 porții – ajunge 1 litru de supă.

Mod de preparare: Se cântărește oul întreg apoi se cântărește o cantitate de gris cu o masă egală cu a oului cântărit. Oul se sparge într-un castron şi nu e nevoie să se separe. Se presară sarea și se bate oul cu furculița până se lichefiază. Se adaugă grisul în ploaie în timp ce se amestecă în continuu. Se va obține o compoziție moale care încă va curge. Se acoperă castronul cu un capac sau cu folie alimentară și se lasă să se odihnească timp de 10-15 minute.

Între timp, se înfierbântă supa în care se vor fierbe găluștele. Se pot fierbe și în apă, dar vor fi fade, fără gust. Grisul va absorbi apă în loc de supă gustoasă, așa că nu ne putem aștepta la niște găluște prea gustoase dacă lichidul în care sunt fierte nu este el însuși gustos.

După trecerea timpului de odihnă, compoziția pentru găluște de gris s-a întărit. Dacă rupem cu lingura o bucată, aceasta își va păstra bine forma. Se pun găluștele la fiert, în supă, să fiarbă fără clocot. Cu lingura sau lingurița mereu înmuiată în apă rece, rupem din compoziție bucăți ovale și le lăsăm să cadă în supă. Când formați găluștele, țineți cont că acestea cresc mult la fiert. Din aproximativ ¼ de lingură de compoziție vor ieși niște găluște uriașe. Dacă le doriți mai mici, e mai bine să le formați cu lingurița. Găluștele se fierb la foc mic 5 minute, apoi se întorc ușor cu o lingură pe partea cealaltă. Se mai fierb la fel, fără clocot, încă 5 minute, apoi se oprește focul și se acoperă oala cu capacul. Se lasă deoparte 10-15 minute, timp în care vor absorbi foarte multă supă și vor crește frumos.

Vizualizări: 3,066

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: