Revin acasă după ce au fost fraieriţi cu locuri de muncă în Germania

Zeci de persoane din Gorj şi Mehedinţi sunt aşteptate să vină în această după-amiază acasă, după ce au plecat la sfârşitul săptămânii trecute la muncă în Germania. Acestea se întorc atât de repede nu pentru că ar fi terminat de adunat castraveţii nemţilor, ci pentru că nu au avut nimic de lucru, ţeapa pe care şi-au luat-o costându-i pe păgubiţi aproape 200 de euro, şapte membri ai grupului respectiv ajungând încă de luni la Motru, când au şi depus plângere la Poliţie.

Un număr de 73 de persoane au plecat sâmbătă dimineaţa la muncă în Germania cu un autocar şi două microbuze, care i-au preluat pe toţi de la Motru. Aici a şi fost dat un anunţ pe teletextul televiziunii locale cu privire la angajările care s-ar face contra unui comision de 100 de euro, la care se adaugă şi cheltuielile de transport. Lelioara Călinescu, de 50 de ani, a postat anunţul respectiv şi a luat banii de la oameni, pentru plătitori surpriza venind de abia când au ajuns în Germania. Acolo au constatat că nu sunt singurii doritori de adunat recolta, alte sute fiind deja la muncă, pentru ei nemţii neavând de lucru, ci doar un mesaj, acela că trebuie să se întoarcă înapoi acasă.

„Neamţul ne-a spus clar. Ne-a transmis printr-un om de-al lui că cine a plătit comisionul de 100 de euro poate să plece acasă, că el nu are de lucru pentru noi. Am coborât din autocar şi asta am aflat-o din prima. Am vorbit cu oamenii de acolo, erau gorjeni de-ai noştri, era o familie cu copil mic din Samarineşti, şi trăiau în nişte condiţii care la noi sunt de neimaginat. Erau paturi suprapuse în nişte barăci insalubre, cu baie la comun, şi bărbaţi şi femei la un loc, iar de bucătărie nici nu putea fi vorba. Ne-au spus ai noştri că primeau patru felii de pâine şi două de salam, ca masă de prânz, iar seara nişte orez cu lapte şi astea costau 14 euro, care li se reţineau din ziua de muncă. Nu mai erau nici căpşuni de adunat prea multe şi aşa că nu aveau nici un câştig”, au povestit păgubiţii.

Reclamaţii la Poliţie

Mulţi din cei plecaţi cu planuri mari în Germania au mai fost să muncească la nemţi şi spun că au avut perioade în care au câştigat şi 2000 de euro pe lună, după trei luni de stat acolo revenind acasă şi apucându-se să îşi amenajeze locuinţele. Acum ferma de lângă Bonn despre care doar auziseră i-a îngrozit, iar cei şapte care au ajuns luni după-amiază în ţară au putut să vină acasă pentru că l-au înduplecat pe şoferul de pe un microbuz să-i aducă fără bani, biletele fiind plătite când au ajuns la Motru, cu bani aduşi de rude. De la Motru păgubiţii s-au dus glonţ la Poliţia Văgiuleşti pentru a depune plângere, aici locuind femeia care i-a amăgit cu slujbele în Germania. Mai bine de o jumătate de oră oamenii au stat la postul de Poliţie şi au aşteptat să vină cineva să-i bage în seamă, şeful de aici fiind plecat în concediu, iar patrula care supraveghează zona nu era tocmai aproape.

În cele din urmă au venit poliţişti de la Motru, în frunte cu comandatul Cornel Ionete, care a dispus ca pentru cercetări să fie adusă şi Lelioara Călinescu. Femeia s-a dat leşinată şi obosită de câteva ori, având nevoie de apă rece pentru a-şi reveni. Ore în şir au durat audierile din sediul postului de Poliţie, timp în care cei păgubiţi au dat declaraţii sau au aşteptat afară, seara târziu, după ora 21.00, cei veniţi din Germania fiind chemaţi şi puşi faţă în faţă cu cea care le-a luat banii. După o discuţie mai aprinsă purtată în faţa poliţiştilor, păgubiţii, în mare parte femei, au ieşit afară din sediul Poliţiei şi au răsuflat uşurate. „O s-o aresteze, aşa ne-au spus domnii poliţai. Să doarmă şi ea o noapte în celulă ca să vadă că acolo e mai bine cum era pentru noi în Germania”, au spus femeile aflate în căutarea unei slujbe. Jandarmii veniţi la faţa locului le-au cerut acestora să părăsească zona pe motiv că li s-ar fi „rezolvat problema”, câteva minute mai târziu ieşind afară şi Călinescu, liberă şi fără cătuşe la mâini, însoţită de fiul său. „Nu am luat eu banii, m-a păcălit şi pe mine unul din Petroşani sau Deva, nici nu ştiu de pe unde este. Nu am nicio vină”, a spus femeia, cerând să fie lăsată în pace.

Alte reclamaţii

Păgubiţii au plecat spre casele lor cu buza umflată şi cu gândul că pentru excursia în Germania de la sfârşitul săptămânii trecute vor munci toată vara ca s-o plătească. Azi îi aşteaptă să vină acasă şi pe ceilalţi aproape 70 de gorjeni şi mehedinţeni care nu şi-au găsit locurile de muncă promise. Spun că şi aceştia vor merge la Poliţie şi vor depune plângere, deşi sunt sceptici că cei care i-au păcălit vor păţi ceva. Unii dintre ei şi-au adus aminte că în urmă cu vreo trei ani un individ venit de nicăieri, dar cu cazier bogat, a strâns tot aşa, la Motru, chiar în Casa de Cultură, o taxă de câteva sute de lei de la cei dornici să lucreze la o fabrică de ambalat detergenţi. Fabrica nu s-a făcut niciodată, iar el a scăpat basma curată, la fel cum s-a întâmplat în aproape toate cazurile în care celor aflaţi în căutarea unei slujbe li se promit tot felul de locuri de muncă în schimbul plăţii unor taxe aparent modice.

Vizualizări: 217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: