Revolte uriașe, o mie de răniți și 13 polițiști uciși

Rusia a trimis joi parașutiști în Kazahstan pentru a înăbuși o revoltă întinsă la nivelul întregii țări, autoritățile spunând că zeci de protestatari au fost ”lichidați” în principalul oraș al țării, Almatî, iar 13 membri ai forțelor de securitate au murit, inclusiv doi care au fost decapitați, transmite Reuters.

O reședință prezidențială și biroul primarului au fost incendiate, iar pe străzi sunt numeroase mașini arse. Joi după-amiază, aeroportul orașului, ocupat anterior de protestatari, se afla sub controlul armatei.

Mai multe vehicule blindate de transport de trupe și zeci de soldați au intrat joi dimineață în piața principală din Almatî, fiind auzite focuri de armă. Mai târziu, joi, piața părea pașnică, cu 200-300 de protestatari încă adunați, fără armată în jur.

Internetul a fost închis în întreaga țară, așa că amploarea totală a violențelor nu poate fi cunoscută deocamdată.

Autoritățile din Kazahstan au declarat miercuri stare de urgență pe întreg teritoriul său după ce protestele violente au continuat în pofida demisiei guvernului, fosta republică sovietică fiind zguduită de unele din cele mai ample demonstrații din istoria sa.


Ministerul Sănătății a anunțat la televiziune că peste 1.000 de persoane au fost rănite, fiind 62 de persoane aflate la terapie intensivă.

Protestul a fost generat de creșterea prețurilor la gaze naturale, dar a degenerat pe fondul sărăciei și a unor tensiuni acumulate în timp.

Vizualizări: 1,459

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: