Risc de avalanșă în Parâng. Sfaturile salvamontiștilor!

Mare atenție dacă aveți în plan să petreceți sfârșitul de săptămână la munte. Salvamontiștii avertizează că la peste 1.600 de metri altitudine este risc ridicat de avalanșă și în munții Parâng. Turiștii care vor să meargă la schi de tură în stațiunea Rânca sunt sfătuiți să se echipeze corespunzător și să nu se aventureze pe creste.

A nins mult în această iarnă și zăpada încă nu s-a topit. Odată ce temperaturile au început să crească, a revenit riscul de avalanșă. Salvamontiștii îi sfătuiesc pe cei care au în plan să se aventureze pe munte, să nu meargă mai sus de cota 1.600 și să rămână pe traseele sigure.

„Am avut căderi foarte mari de zăpadă în această iarnă. Avem acumulări mari de zăpadă în acest moment și apar acele avalanșe de primăvară datorită temperaturilor ridicate și care pornesc în blocuri mari de zăpadă, antrenează cu ele copaci, stânci, bucăți de sol și sunt foarte periculoase pentru cei care ajung în raza lor. Trebuie înțeles că și în zonele de văi, putem merge într-o zonă unde nu se vede zăpada, nu există, dar poate coborî o avalanșă de la înălțime, să se scurgă pe acea vale și să ne prindă în cădere și atunci trebuie să ne informăm foarte bine de la localnici sau salvamontiști care sunt zonele expuse pentru aceste tipuri de avalanșe”, a spus Sabin Cornoiu, șeful Salvamont.

Risc este și în zona Rânca, preferată de turiști mai ales pentru schiul de tură. „Mai avem acumulări mari de zăpadă în Bucegi, Făgărași, Parâng, Retezat și turiștii ar trebui să evite suprafețele înclinate pe care avem zăpadă și zonele de văi. Să încerce să meargă foarte mult pe zonele care au fost expuse la soare și în care zăpada e foarte mică”, a mai transmis Cornoiu.

Vizualizări: 805

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: