Robot magnetic dezvoltat la ETH Zurich pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale

O echipă de cercetători de la Laboratorul de Robotică al ETH Zurich, în colaborare cu spitalele din Elveția, a reușit să dezvolte un robot acționat magnetic care ar putea reprezenta un avans semnificativ în tratamentul persoanelor afectate de accidente vasculare cerebrale (AVC).

În situația AVC-urilor ischemice, o obstrucție în vasele mici din creier poate duce la un blocaj, împiedicând circulația normală a sângelui și provocând leziuni sau chiar moartea celulară.

Tratamentul acestor situații este crucial și depinde de rapiditatea cu care se poate elimina blocajul. Terapiile actuale implică medicamente pentru spargerea masei cauzatoare de blocaj sau introducerea unui fir ghidat prin artera femurală pentru a ajunge la blocaj. Ambele metode pot duce la leziuni cerebrale suplimentare din cauza întârzierilor.

În noul lor demers, echipa elvețiană a proiectat un robot în formă de șurub, suficient de mic pentru a naviga în vasele de sânge mici. Controlat de la distanță prin acțiune magnetică, robotul se rotește și se propulsează înainte.

Cu un vârf moale pentru a preveni deteriorarea vaselor de sânge, experții cred că acest robot ar putea oferi un răspuns mult mai rapid și eficient în tratamentul AVC-urilor ischemice. 

Vizualizări: 779

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: