Romanescu (PNL): Soluții există, mai e nevoie doar de voință!

Zona de blocuri din Târgu Jiu este una cu probleme specifice legate de canalizări înfundate, facturi mari, țânțari etc. Candidatul PNL la Primăria Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a prezentat soluțiile echipei lui pentru aceste probleme.

Reporter: Care sunt soluțiile dvs. pentru zona de blocuri din Târgu Jiu?

Marcel Romanescu: Sistemul de canalizare și alimentare cu apă va trebui revizuit și extins. În acest moment nu cred să fie vreun locuitor al orașului care să nu fi avut măcar o dată probleme legate de alimentarea cu apă și canalizare. Nu trebuie să ne rezumăm doar la cetățenii de la blocuri, deși aceștia au, poate, cel mai mult de suferit. Am avut zilele trecute probleme legate de canalizare în sensul că aceasta nu a făcut față unei ploi de câteva minute. Ni s-a spus că și alte orașe ar avea astfel de deficiențe și ni s-a oferit, ironic, ca exemplu Alba Iulia. Totuși, nu trăim într-o țară deșertică. Dar actuala administrație are pretenția să ne comportăm ca și cum ar fi normal ca o ploaie de câteva minute să ne dea orașul peste cap și să ne inunde străzile, așa cum și primele ninsori ne iau mereu pe nepregătite de parcă am trăi într-o zonă tropicală. Genul acesta de abordare trebuie eliminat. Programul meu prevede modernizarea cartierelor de blocuri efectuând termoizolații, dar și hidroizolații, precum și deratizare, dezinsecție si igienizarea subsolurilor.  

Rep.: Unde ați găsit cele mai mari probleme?

Marcel Romanescu: Încă din luna martie m-am deplasat în mai multe  zone identificate la vremea aceea ca fiind cu probleme. Este vorba de cartierul 9 Mai aproape în totalitate, zona Paralela 45, Cartierul Debarcader, Progresul, toată zona centrală din dreptul stației de taxi „Modern”, etc. 

În zonele enumerate sunt blocuri unde nici măcar nu se poate respira din cauza subsolurilor care sunt adevărate focare de infecție. Trebuie „sacrificată” o parte din buget pentru problema asta. Fără o igienizare totală nu eliminăm nici țânțarii sau alte insecte, nici șobolanii și nici mirosurile insuportabile! Sănătatea a mii de locuitori este pusă în pericol și nu putem sta cu mâinile în sân! A se înțelege că și eu locuiesc tot la bloc!

Iată ce se poate face concret: Identificarea tuturor blocurilor care au asemenea probleme; Crearea unui program (proiect) care să vină în sprijinul asociațiilor de locatari (facilități fiscale); Identificarea coloanelor din canalizare care nu fac față supraplinului (eventuale obturări); Repararea sau înlocuirea instalației de distribuire a apei sau colectoarelor de canalizare, din subsol, până la căminul de branșament!

Fac precizarea că, în foarte multe subsoluri, gura de canalizare care ar trebui să preia apa rezultată din eventuale pierderi, nu este poziționată corespunzător. La momentul montajului, neavând cădere, probabil a fost montată cu diferență de nivel. Toți știm că subsolurile au o înălțime considerabilă, fapt ce ne permite ridicarea nivelului cu nisip, iar ulterior turnată o șapă de egalizare, până în limita canalizării. Apa vine fie din instalații care au pierderi și trebuie remediate, fie din pânza freatică, fapt ce poate fi eliminat prin hidroizolație.

Rep.: Înțelegem să există soluții...

Marcel Romanescu: Odată pus la punct acest aspect si igienizat complet, refuz să cred că ar mai exista miros, țânțari, șobolani...etc. Soluții există, mai e nevoie doar de voință! Există orașe care, când au accesat proiectele de termoizolări, au cuprins și hidroizolația! La ei cum s-a putut, iar la noi nu? Ultimul etaj al blocurilor este adesea uitat. Oamenii care locuiesc la ultimele etaje au probleme mari și nu numai din cauza hidroizolației inexistente sau prost făcute. Vara până și presiunea apei la robinet este o problemă. Toate aceste deficiențe își au rezolvare, trebuie să avem doar voință!

Vizualizări: 487

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: