România a ars gazul de pomană

Gloria României care s-a văzut câştigătoare la Haga în  procesul cu Ucraina  n-a durat nici măcar o zi. Ea a fost  umbrită de suspiciunile legate de cedarea dreptului de explorare a teritoriului câştigat unei firme canadiene cu mult înainte de pronunţarea Curţii Internaţionale de Justiţie. Dacă lucrurile ar sta aşa atunci Statul Român s-a bătut timp de patru ani la Curte pentru a câştiga un drept de care va profita o firmă străină, iar România se alege doar cu gloria că hidrocarburile le-a luat altcineva. Am ajuns cum ne-am aşternut, adică fuduli şi săraci. Măcar pentru câteva ore s-au rostogolit peste noi miliarde de metri cubi de gaz şi miliarde de barili de petrol pe care toată lumea ne spune că le avem pe fundul mării în apropiere de Insula Şerpilor. Că le avem este un fel de a spune, pentru că dacă zvonul legat de concesionarea suprafeţelor către tot felul de firme străine este adevărat atunci  nu prea mai avem nimic! Guvernul Tăriceanu, deocamdată aşa se spune, a tras ultima lovitură pe 12 noiembrie anul trecut, cu puţin timp înainte de a pleca de la guvernare. El a emis o hotărâre  prin care a consfinţit toate drepturile asupra suprafeţei de 9700 de km pătraţi, câştigaţi abia ieri, pentru o firmă aparent obscură, fără nici un fel de activitate, având grijă să secretizeze anexele hotărârii care conţin adevăruri dure.

Cine este firma care a beneficiat de întreaga suprafaţă câştigată ieri, cu mult înainte ca aceasta să aparţină României- Firma se numeşte Midia Resources, care la rândul ei aparţine canadienilor de la Sterling Resources. Din datele Registrului Comerţului, compania nu a avut niciodată angajaţi, administratori sau vreo cifră de afaceri. Firma canadiană deţine în largul Mării Negre două perimetre importante de zăcăminte: Pelican 13 şi Midia 15. Înainte disputei dintre România şi Ucraina, adică înainte de 1997, zonele au fost concesionate, prin Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, de la o altă companie. Contractul petrolier a fost semnat cu firma Enterprise, care a transferat acest acord petrolier. Ulterior acordul a trecut pe la firma Paladin şi a ajuns la Sterling, care este actualul titular. Sterling Resources are, prin intermediul unor societăţi off-shore, drepturi de exploatare a unor câmpuri petroliere şi gazeifere din Marea Britanie, Franţa şi România. Anul trecut, în perioada iulie-septembrie, firma a obţinut un profit net de aproape un milion de dolari.

Curtea Internaţională de Justiţie a recunoscut marţi jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 km pătraţi, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina, ceea ce implică 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol. Sterling Resources anunţa, la 23 octombrie 2007, că a încheiat mai multe acorduri prin care renunţă la 35% din drepturile de explorare şi exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze Midia şi Pelican, păstrând o participaţie de 65%. Firma Gas Plus International urma să preia 15% din participaţia Sterling la cele două zăcăminte, în baza unui acord care urma să intre în vigoare în 2008. Stererling a semnat mai multe acorduri de concesionare şi cuPetro Ventures, subsidiara firmei australiene din domeniul minier, petrolier şi al gazelor Petro Ventures International Limited, referitoare la achiziţia a 20% din drepturile privind zăcămintele Midia şi Pelican. În 5 decembrie 2008, Sterling Resources anunţa că a semnat cu Melrose Resources un acord privind cedarea a 32,5% din participaţia la Pelican XIII and Midia XV. Acordul tip farm-in prevede că Melrose pentru cele 32,5 procente va plăti 24 milioane de dolari care ar fi trebuit să fie achitaţi în două tranşe. Curios este că acest acord a intervenit la câteva zile după ce o companie americană off shore, Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră din lume, şi-a anunţat intrarea în România printr-o asociere cu Petrom pentru explorarea  în comun a zonei de mare adâncime din perimetrul Neptun al platformei continentale a Mării Negre. Jocurile sunt mari, iar noi suntem mult prea mici. Una peste alta, ceea ce am câştigat ieri am vândut deja demult şi ca de obicei pe un leu!

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: