România deschide 160 de centre de evaluare dedicate celor cu simptome ușoare

Autorităţile române s-au pregătit pentru valul cinci al pandemiei astfel încât persoanele asimptomatice sau cu forme uşoare de Covid să se testeze şi să primească tratament direct la cele 160 de centre de evaluare care urmează să fie deschise săptămâna viitoare.

"O să fie foarte multe cazuri şi este esenţial să ai parte rapid şi uşor de diagnostic. Este un lucru important care s-a făcut, faptul că medicii de familie pot să testeze. Asta s-a întâmplat prin această ordonanţă de urgenţă, s-a crescut foarte mult accesul la testare", a declarat secretarul de stat Andrei Baciu, la Digi24.

În cursul săptămânii viitoare ar urma să fie deschise 160 de centre de evaluare pentru pacienții Covid și va fi disponibilă o hartă interactivă pe care vor fi indicate toate centrele de testare, pe măsura semnării contractelor aferente de către medicii de familie.

”Săptămâna viitoare oamenii vor avea aceste informaţii, unde mă testez, ce fac? Vor putea să meargă la medicul de familie. Al doilea lucru, să presupunem că, din nefericire, diagnosticul este infecţie cu SARS-CoV-2. Ce fac atunci? Dacă am o urgenţă medicală, nu ezit, 112, sun la urgenţe, însă este esenţial să nu colmatăm sistemul medical şi Urgenţele. Tocmai de aceea a fost creat acest mecanism de centre de evaluare şi primele au fost identificate deja, 160 de centre. Cei care au o formă uşoară, cei care sunt aproape asimptomatici sau cei care au un factor de risc, un diabet, insuficienţă cardiacă, nu mai merg la camera de gardă, ci în astfel de centre de evaluare şi pentru cei eligibili se administrează antivirale”, a declarat Baciu.

Potrivit secretarului de stat, scopul acestor măsuri este de a prelua din volumul de muncă din spitale și din Unitățile de Primire Urgențe.

Vizualizări: 513

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: