România, în topul țărilor cu populație obeză

Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) a dezvăluit că în România, obezitatea afectează peste 20 la sută din populație cu vârsta peste 18 ani. De asemenea, 3 din 10 copii sunt supraponderali, iar 8% din ei sunt obezi, ceea ce situează România pe locul trei în ceea ce provește obezitatea infantilă.

Mai mult, conform celui mai recent studiu epidemiologic "Obezitatea în România  - Prevalenţa obezităţii şi a factorilor de risc ai obezităţii în populaţia adultă din România", supraponderea şi obezitatea se asociază cu un risc crescut de boli cronice printre care se numără diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boala coronariană şi unele forme de cancer, precum şi cu scăderea speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii.

În plus, potrivit studiului, obezitatea afectează 23% dintre bărbaţi, faţă de 20,3% dintre femei, iar supraponderea, 41,6% dintre bărbaţi comparativ cu 24,7% dintre femei.

Conform studiului, rata obezităţii creşte odată cu vârsta, astfel că, în timp ce la adulţii de până în 39 de ani obezitatea are o prevalenţă de 9,9%, procentul creşte la 30,1 la grupa de vârstă 40 - 59 de ani şi ajunge la 41,6% la persoanele de peste 60 ani.

OMS recomandă activitate fizică moderată sau intensă/săptămână, un program de alimentaţie ordonat cu 3 mese/zi, cantităţi moderate, consum regulat de peşte, legume şi fructe și consum de ulei de măsline.

Acest studiu a fost făcut de către o echipă de opt experţi români, medici cu specialiatea diabet, nutriţie şi boli metabolice. Cercetarea a inclus un eşantion de aproximativ 2.100 de persoane adulte, din opt centre regionale: Bihor, Bucureşti, Cluj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Suceava, Timiş.

Vizualizări: 1,534

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: