Cutremur în CEO: 1.500 de măriri salariale, luate înapoi!

Angajaţii Complexului Energetic Oltenia care au primit ilegal măriri de salarii vor da banii înapoi. Este vorba despre circa 1.500 de angajaţi care acum mai bine de un an, pe mandatul lui Laurenţiu Ciurel, au primit clase de salarizare, deşi nu se încadrau în criteriile stabilite. De la aflarea ştirii, pe forumul ziarului Pandurul sau pe Facebook au apărut mai multe informaţii cu cei care au primit clase, deşi nu ar fi trebuit.
În unităţile din CE Oltenia circulă o dispoziţie prin care se impune rezolvarea problemei majorării salariale de acum un an, prin creşterea claselor de salarizare pentru aproape 3.000 de oameni. Dintre aceştia, jumătate au primit clase de salarizare fără să aibă dreptul. Adică nici nu aveau sarcini în plus și nici nu aveau clase foarte mici.
Trebuie să semneze un act adiţional
Despre acest document au aflat sindicatele, dar interesant este că cei din companie evită să dea relaţii despre această hârtie. În plus, este interesant de ştiut cine a dat dispoziţia, din moment ce directorul Ionel Ilie este plecat în SUA. La întoarcere, adică luni, el este întâmpinat de o problemă din care nu poate ieşi fără să supere câteva mii de oameni. Încă de acum un an există un raport făcut de Departamentul de Resurse Umane din companie din care rezulta că 1300 de oameni au primit clase de salarizare neconform condiţiilor aprobate de sindicate şi administraţie. Aceştia vor fi puşi să semneze un act adiţional prin care să renunţe la acele clase pe care nu le-au obţinut conform criteriilor stabilite între sindicate şi administraţie. Liderul sindical Constantin Mitrescu spune că a auzit şi el despre această decizie.  „Acele clase care s-au dat după apartenenţă sindicală şi politică trebuie să fie date celor care se încadrează pe criterii. Cred că acum se înţelege de ce unii lideri strângeau semnături pentru grevă“, a declarat Mitrescu.  „Erau două mari principii: clase mici, care este măsurabil, și altul care se referea la sarcinile în plus, care nu e măsurabil. Ideea e că acum majoritatea fac ceva în plus plecând câteva mii de oameni. Toți au sarcini. Foarte mulți cu clase mici au rămas tot cu clase mici. Sau cei care aveau clase mici și erau la noi au luat o clasă, iar cei cu clase mici dar erau la alții au luat mai multe clase. Ar fi trebuit să ia toți la fel”, susţine sindicalistul Dan Pîrvulescu, liderul Federației Naționale Mine Energie. El a mai spus că situația este delicată deoarece este greu să iei clasele înapoi. “Vom vedea în zilele următoare cum vor face. Ideea e că poţi lua această clasă dacă semnează un act adițional. E delicată treaba”.
Concluziile unui raport, nepuse în aplicare
După apariția informației, pe internet circulă tot felul de nume și clase pe care le-ar fi luat liderii de la Sindicatul Mine Energie Oltenia, favorizați de directorul de atunci Laurențiu Ciurel. Au fost nominalizați următorii: Jan Popescu, care a ajuns de la clasa 41 la 45, Sorin Păducel de la 27 la 30, Nicolae Negrea de la 34 la 36, Vasile Enășel de la 20 la 23, Octavian Tilică de la 32 la 34, Mihai Cracovski de la 31 la 33, Sorin Văcăroiu de la 32 la 34, Daniel Bordei de la 19 la 22, Alin Stamatescu de la 22 la 24, Artistică Vasiluță de la 33 la 35. Cei de la SMEO reacționează și ei și scriu că doi lideri de la FNME, Doru Crăete și Marius Ursu, au clase de directori.
În martie a fost finalizat un raport pe acest subiect, în care se arată că au fost analizate 2.087 de majorări, deoarece din cei 2.700 trecuți pe listă, doar 613 se încadrau în criteriul legat de clasele mici. S-a stabilit că circa 1.300 de angajați din CE Oltenia au primit, ilegal, clase de salarizare. Au rămas doar 1300 deoarece pentru ceilalți se pare că au fost actualizate fişele postului și le-au mai fost date sarcini, pentru a putea explica majorarea salarială. Sumele pe care le-au primit nu au fost foarte mari, însă ilegalitatea şi favoritismul rămâne.
Directorul CE Oltenia de la vremea aceea, Laurențiu Ciurel, declara că listele au fost făcute de directorii unităților, însă în realitate cei care nu au înțeles cum trebuie să le facă le-au primit gata făcute, iar alții le-au făcut aplicând și alte criterii. Unii dintre directorii de unități au aplicat și alte criterii cum ar fi motivațional, de excelență, de merit, după complexitatea sarcinilor, posturi sensibile sau meserii neatractive! 

Liderul sindical Jan Popescu a declarat pentru Pandurul că nu a primit niciun ban în plus şi că nu a beneficiat de alte clase.

NUMĂR SALARIAȚI PE UNITATE 
Termo Rovinari
403 salariaţi au beneficiat de majorări.
321 salariați nu corespund criteriilor.
Termo Turceni
272 salariaţi au beneficiat de majorări.
198 salariați nu corespund criteriilor.
Termo Ișalnița
78 salariaţi au beneficiat de majorări.
43 salariați nu corespund criteriilor.
Termo Craiova II
81 salariaţi au beneficiat de majorări.
56 salariați nu corespund criteriilor.
ELCFU
103 salariaţi au beneficiat de majorări.
61 salariați nu corespund criteriilor.
CEO Executiv
15 salariaţi au beneficiat de majorări.
5 salariați nu corespund criteriilor.
Cariera Rovinari
216 salariaţi au beneficiat de majorări.
180 salariați nu corespund criteriilor.
Cariera Tismana
253 salariaţi au beneficiat de majorări.
222 salariați nu corespund criteriilor.
Cariera Pinoasa
109 salariaţi au beneficiat de majorări.
81 salariați nu corespund criteriilor.
USM Rovinari
62 salariaţi au beneficiat de majorări.
48 salariați nu corespund criteriilor.
UMC Roșia
185 salariaţi au beneficiat de majorări.
146 salariați nu corespund criteriilor.
UMC Peșteana
154 salariaţi au beneficiat de majorări.
127 salariați nu corespund criteriilor.
Cariera Lupoaia
183 salariaţi au beneficiat de majorări.
143 salariați nu corespund criteriilor.
Cariera Roșiuța
198 salariaţi au beneficiat de majorări.
151 salariați nu corespund criteriilor.
Cariera Husnicioara
131 salariaţi au beneficiat de majorări.
108 salariați nu corespund criteriilor.
Cariera Jilț Sud
134 salariaţi au beneficiat de majorări.
104 salariați nu corespund criteriilor.
Cariera Jilț Nord
123 salariaţi au beneficiat de majorări.
92 salariaţi nu corespund criteriilor.

Vizualizări: 17,395

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: