ROSE la Colegiul Tehnic Mătăsari

Zilele acestea, la Colegiul Tehnic din Mătăsari, se află în plină desfăşurare proiectul privind învăţământul secundar ROSE - ROMANIAN SECONDARY EDUCATION PROJECT.

ROSE este un proiect care își propune să contribuie la reducerea abandonului în rândul elevilor care fac parte din învățământul secundar și terțiar și, totodată, la  creșterea ratei de promovare a examenului naţional de bacalaureat.  Proiectul este finanțat printr-un împrumut de 200 de milioane de euro, acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare fiind implementat, la nivelul mai multor unităţi şcolare de învăţământ preuniversitar, de către Ministerul Educației Naționale prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE).

Colegiul Tehnic Mătăsari face parte din runda a doua de implementare, fiind beneficiarul unui grant mediu, ceea ce presupune o finanţare de circa 450 mii lei, acordată pe o perioadă de 5 ani.

Obiectivele menţionate, se doresc a fi atinse prin activităţi remediale, de consiliere, îndrumare și orientare vocațională, activități extracurriculare și de informare, cum ar fi vizite/excursii de documentare, stagii de pregătire, participări la competiții și formarea de rețele interșcolare dar și prin lucrări civile minore de renovare, amenajare a interioarelor clădirilor școlare (de exemplu: laboratoare), fără impact negativ asupra mediului, și achiziții de bunuri.

Cu alte cuvinte, ROSE se doreşte a fi un fel de educaţie altfel, un susţinător al atragerii elevilor către şcoală, pregătindu-i pentru a obţine rezultate cât mai bune la, poate, cel mai important examen din viaţă, examenul de bacalaureat.

În acest sens, elevii Colegiului Tehnic Mătăsari au făcut zilele acestea cunoştinţă cu ceea ce presupune implementarea proiectului ROSE, luând parte la o serie de activităţi pedagogice şi de sprijin, la materiile la care vor susţine examenul naţional.

Este de ştiut că, derularea activităţilor în cadrul proiectului este obligatoriu să aibă loc în afara orelor de curs, în aşa fel încât să nu interfereze cu activităţile obişnuite de predare-învăţare, motiv pentru care se vor asigura, gustări pentru elevii care participă. De asemenea, vor fi achiziţionate tot felul de bunuri: table şcolare interactive, sisteme audio, software, multifuncţionale, hărţi, atlase, toate pentru ca activităţile să fie mai interesante, mai atractive.

Elevii vor putea lua parte la tot felul de acţiuni, intitulate „Învăţ cum să învăţ!”, „Atelier literar la bibliotecă”, „1,2,3-Matematica şi prietenii ei”, „Geografia istorică”, „Socrate la bacalaureat”, activităţi care sunt menite să dezvolte acele competenţe atât de necesare în speranţa promovării examenului de bacalaureat, într-o manieră mai atractivă, care să pună în centru elevul şi interesul superior al acestuia.

Pentru că şcoala nu îşi poate atinge singură scopul, în proiect vor fi atraşi şi părinţii, în cadrul unei activităţi numite „Părinţii-înapoi acasă, lângă copii!”, dar şi absolvenţi ai liceului din Mătăsari, profesionişti şi reprezentanţi ai comunităţii locale, în activităţi precum „Trecut, prezent şi viitor-întâlnire între generaţii”, „Profesia şi profesioniştii la şcoală”.

Nu în ultimul rând, pentru atingerea obiectivelor proiectului sunt propuse a se desfăşura activităţi precum „Seară la cinematograf, teatru, film”, tabere tematice, excursii şcolare, dar şi vizite la universităţi, realizându-se astfel, o punte între învăţământul preuniversitar şi cel universitar.

Iată că, în ciuda unei permanente critici, ridicată la nivelul de cronicitate, la adresa educaţiei din România, se mai întâmplă şi lucruri bune. Bune, în sensul că se alocă bani, atât de necesari, pentru a se identifica soluţii cât mai pertinente, în vederea ridicării învăţământului românesc, din mediocritatea în care se învârte de câtiva ani şi aşezarea acestuia pe treptele care l-au consacrat, până nu demult.

Nu ne rămâne decât, să urmărim atingerea obiectivelor propuse în cadrul proiectului care, pentru început, promite.

Alin DOBROMIRESCU

Vizualizări: 2,656

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: