Gata, se alege praful!

Un primar din Gorj, întrebat zilele trecute dacă va mobiliza oamenii la vot, la referendum, mai că nu a făcut o criză de nervi în direct la radio. Deşi este de la PSD, puţin îi păsa lui de cine cu cine se căsătoreşte, câtă vreme de ţara asta s-a ales praful. „Voi nu vedeţi că au plecat toţi la muncă în străinătate, că nu mai ai cu cine să construieşti nimic în ţara asta?”, spunea primarul exasperat.

Consiliul Investitorilor Străini a făcut o analiză şi a ajuns la aceeaşi concluzie. Dacă acum doi ani doar un sfert din investitorii străini se plângeau că nu găsesc forţă de muncă, acum se plâng toţi. Mulţi investitori străini şi-au mutat afacerile în România nu doar pentru că forţa de muncă este ieftină, ci şi pentru că era calificată. Ei bine, cei cu calificări sunt extrem de căutaţi şi în alte ţări, pe bani mai mulţi, astfel că greu mai găseşti meseriaşi în ţară. Foarte greu.

Lucrurile s-au deteriorat atât de mult în România, încât doar o guvernare profesionistă şi extrem de curajoasă le mai poate îndrepta. O guvernare care să aibă curajul să reducă aparatul birocratic, să dea facilităţi care să poată relansa mediul de afaceri, să aloce bani în lucrări de infrastructură, să facă reformă administrativă. Să facă o ţară în care măcar un milion de români să aibă curajul de a se întoarce. Să facă o ţară în care măcar zece mii dintre ei să pornească în România afaceri la standarde pe care le-au văzut afară.

România este pe fundul gropii, dar nu vedem asta din cauză că guvernul se împrumută cu nemiluita. Câtă vreme pompează bani în pensii de lux şi salarii mărite la bugetari, cine să îi creadă pe cei care trag semnale de alarmă? Mulţi români preferă să fie minţiţi frumos şi refuză să vadă faptul că nepoţii lor vor deconta facturile.

Guvernarea PSD-ALDE şi-a dovedit incapacitatea. Din păcate, nici dinspre PNL nu răzbate competenţa. Sunt două partide de opoziţie mai mici, care par să fie construite altfel. Este vorba de Uniunea Salvaţi România şi de România Împreună, platforma lui Dacian Cioloş. Rămâne de văzut cât de mult vor creşte în ochii electoratului, dar şi cât de pregătiţi vor fi să guverneze. Pentru că România nu mai are timp să înveţe unii guvernare la locul de muncă şi nici să experimenteze.

Vizualizări: 3,611

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: