Roxana Drăghici: „Dacă aş avea posibilitatea aş pleca şi mâine din România”

Roxana Oana Drăghici are 18 ani, este elevă a Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu şi se poate lăuda încă de pe acum cu o performanţă care a făcut-o cunoscută în tot oraşul. Este câştigătoarea locului I la olimpiada naţională de biologie de anul trecut.

Roxana Oana Drăghici este elevă în clasa a XII-a şi după o astfel de performanţă se poate spune că materia ei preferată este biologia. Spune despre ea că nu se deosebeşte foarte mult de ceilalţi elevi şi că biologia este o ştiinţă pentru care nu ai nevoie de pregătire pentru că se învaţă repede şi fără să primeşti îndrumarea cuiva. Fiind mai mult o disciplină teoretică decât practică, Roxana mărturiseşte că nu prea are timp liber dar asta nu înseamnă că se dedică întru-totul studiului. „Îmi place biologia pentru că mă preocupă foarte mult partea de sănătate dar şi pentru că doamna profesoară şi-a dat foarte mult interesul să înţelegem”, a mărturisit Roxana. Chiar dacă nu este prima olimpiadă la care a participat, Roxana mărturiseşte că nu se aştepta la un astfel de rezultat şi chiar a fost neîncrezătoare la început dar performanţa în sine i-a demonstrat că este capabilă şi i-a dat încredere pe mai departe. „Eram foarte speriată de concurenţă dar am avut parte de o surpriză imensă sper să am această bucurie şi anul acesta pentru că voi participa din nou”, a precizat tânăra. Olimpiada la care a ieşit finalistă a avut loc la Braşov şi i-a fost foarte greu pentru că nu a avut familia aproape pentru a o sprijini într-o competenţă atât de importantă.

Biochimia, o ramură subdezvoltată la Târgu Jiu

Chiar dacă această reuşită i-a adus din partea celor de la Braşov un minilaptop şi suma de 20 de milioane de lei vechi, Roxana mărturiseşte că ar vrea să poată studia în altă ţară pentru că la noi această ramură nu este foarte dezvoltată. „Dacă aş avea posibilitatea aş pleca şi mâine în altă ţară în care nivelul acestei ştiinţe este mai ridicat decât aici”, a declarat Roxana. Ar vrea să urmeze o carieră în cercetare motiv pentru care va urma Facultatea de Biologie, secţia biochimie, din Bucureşti chiar dacă părinţii ei nu sunt chiar încrezători în meseria pe care ar vrea să o practice. „Meseria de biochimist nu e aşa căutată la noi în oraş, nu aş putea să lucrez decât ca laborantă ceea ce nu este extraordinar dar asta îmi place şi asta o să fac”, a precizat Roxana.

Crede cu tărie că viitorul o să-i aducă împlinire şi acum îi înţelege pe cei care aleg să studieze sau să profeseze în alte ţări. „Dacă ştiinţa aceasta a cercetării ar fi mai dezvoltată aici, probabil nu m-aş gândi la asta”, a mărturisit Roxana.  

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: