Popescu (Aparegio): Dacă mi se cere voi spune DNA ce ştiu

Fostul director general al Aparegio, Ion Popescu, acum şef al staţiei de epurare de la Târgu Jiu, a vorbit despre investiţia privind înlocuirea reţelei de canalizare din municipiu, care face acum obiectul anchetei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Popescu a spus că nu a fost solicitat, deocamdată, să dea vreo explicaţie DNA dar că este dispus să ofere clarificări în condiţiile în care anchetatorii îi vor solicita acest lucru.

Reporter: Au fost ridicate documente de la Aparegio, legate de reţeaua de canalizare a municipiului Târgu Jiu. Investiţia s-a realizat în mare parte pe mandatul dumneavoastră. Aţi fost solicitat de anchetatorii DNA pentru clarificări?

Ion Popescu: Nu am fost solicitat pentru a da clarificări cu privire la documentele respective. Nu ştiu despre ce este vorba. Dacă voi fi solicitat, tot ceea ce cunosc voi pune la dispoziţie. Dar acolo este o organizare, este o unitate de implementare a proiectului respectiv care pe fiecare lucrare din aceasta are un manager de contract şi un manager pe tot proiectul. Proiectul acesta se desfăşoară într-un sistem al Federaţiei Internaţionale a Inginerilor de Construcţii. Adică, fondurile se alocă, iar între beneficiar, în cazul de faţă Aparegio, şi constructor, se interpune acest inginer, supervizorul lucrărilor, care păstoreşte proiectul. Supervizorul lucrărilor este Romair Consulting, care conduce şi acum lucrările.     


Rep.: Această anchetă are legătură cu plecarea dvs. subită de la cârma Aparegio? Aţi făcut vreo sesizare legată de acest proiect?

I.P.: Nu aveam informaţii de genul acesta. Efectiv s-a umplut paharul şi am mers să mă ocup de problemele de sănătate. Nici nu am sesizat ceva legat de această investiţie. Nu aveam ce să sesizez la acea vreme.

Rep.: Legat de această investiţie, în privinţa căreia se fac acum cercetări, ce ne puteţi spune?

I.P.: Era un contract în desfăşurare, contractul respectiv s-a reziliat urmare a faptului că nu s-au realizat lucrările în termenul contractual, a fost scos din nou la licitaţie, iar licitaţia a fost câştigată de către Hidroconstrucţia şi lucrează şi astăzi pe contractul respectiv. S-a făcut o expertiză la vremea respectivă prin care s-au stabilit lucrările care au fost executate şi lucrările care au mai rămas de executat. Pe restul de executat s-a scos la licitaţie iar ACH-ul lucrează în continuare pe restul de executat.

Rep.: Vă amintiţi cine a câştigat iniţial licitaţie şi cât realizase din lucrări până la rezilierea contractului? 

I.P.: Era un consorţiu format din Presanitas, Energoconstrucţia şi o firmă din Craiova, nu îmi amintesc numele. Era o asociere de trei societăţi. Lider de asociere era Lungu de la Pressanitas şi după aceea a predat ştafeta către Energoconstrucţia. Nu îmi amintesc cum au motivat neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, cert este că nu le-au îndeplinit. Contractul a fost reziliat în anul 2012 sau 2013. Circa 10-15% realizaseră din lucrări. Contractul respectiv trebuia să fie gata cred că în septembrie 2012.    

Vizualizări: 231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: