Rusia nu face cadouri, Moscova nu crede în lacrimi

Nu mai este demult un secret pentru nimeni că Geoană este unul dintre puţinii oameni politici care, ori de câte ori trece pe lângă ridicol, nu se lasă până nu-l întrece. Aşa a făcut şi ieri când partidul său a anunţat printr-un comunicat de presă că el acceptă invitaţia de a participa la confruntarea electorală de la ASE!  „În urma primirii invitaţiei de la ASE şi televiziuni, Mircea Geoană confirmă participarea la dezbatere…” - comunicatul de presă al PSD. Cum să nu accepte ceva ce el a propus şi nu o dată ci de două ori, atât sâmbătă, cât şi duminică, atunci când a lansat provocarea din fieful lui Oprişan?!

Neprezentându-se la prima întâlnire  de acest gen dintre Băsescu şi Antonescu, Geoană a crezut că la Academia de Ştiinţe Economice va fi în siguranţă, având în vedere că o parte din mai-marii de acolo îi sunt ori subalterni la partid, ori apropiaţi neînregimentaţi. Decanul facultăţii de economie, Dinu Marin, este un fost senator PSD şi şeful departamentului de politici economice al partidului, Cristian Socol, conferenţiar, face parte din echipa decanului la partid, iar rectorul Roşca este unul din apropiaţii  partidului, dar care-şi păzeşte deocamdată  independenţa politică! Cu aşa garnitură crede Geoană că, chiar şi dacă va uita subiectele pregătite de profesori, măcar are cine să-i sufle.

Numai că, până azi, când vom vedea ce s-a ales de întâlnirea programată la orele 18.00, Geoană va trebui să pregătească răspuns la întrebarea pe care Crin Antonescu i-o pune de 10 zile şi anume: ce a căutat la Moscova în 27 aprilie anul acesta? Răspunsul bâlbâit că a vrut să dezgheţe relaţiile româno-ruse  n-a convins pe nimeni  în condiţiile în care, în an electoral, al doilea om în stat nu are ce să caute pe furiş la Moscova. Geoană nu avea ce să caute la Moscova decât dacă l-ar fi trimis preşedintele României în misiune specială, lucru pe care Băsescu l-a infirmat. Mai mult, preşedintele s-a arătat chiar îngrijorat de faptul că Prostănacul lui Iliescu ar fi putut promite te miri ce ruşilor în schimbul ajutorului în campania pentru preşedinte. Ştiut fiind că Rusia nu face cadouri, iar ruşii sunt direct interesaţi de acapararea întregului sistem energetic, acţiune deja începută şi aflată în plină desfăşurare pe teritoriul României, nu este de mirare că Geoană a apelat pentru dezgheţ la microundele lui Boris Golovin, personaj puternic ancorat în acest sistem.

Că sistemul energetic, atâta cât a mai rămas, ţine de siguranţa naţională, ar fi trebuit să-l ştie şi prostănacul, mare amator de dezgheţuri. După dezgheţul la care crede el că a contribuit fără să i-o ceară nimeni, candidatul riscă o mare inundaţie şi prevăd că imediat se va da sinistrat, numai să beneficieze şi el de ajutoarele de stat. După ce a confirmat vizita, nici măcar nu mai poate să se plângă pe la porţile Moscovei  în speranţa unui răspuns ferm cum că nici un oficial rus nu s-ar fi întâlnit cu Geoană în perioada amintită. Chiar şi dacă nu ar fi fost candidat la preşedinţie, el ar trebui să explice ce a căutat la Moscova, pe ce bani a fost şi de ce s-a folosit de datele Ministerului de Externe dacă vizita era privată cum a mârâit?!

Indiferent de ce set de întrebări îi vor pregăti prietenii săi, indiferent câte mii de euro ne va mai promite, indiferent de câte medicamente prin poştă ne va trimite va trebui să ştim ce a căutat la Moscova şi de ce s-a dus pe furiş, că doar acolo nu era doar ginerele mamei soacre Costea? Sper că nu se va smiorcăi că pe toată durata vizitei sale a stat şi a tremurat lângă zidul Kremlinului în aşteptarea lui Putin cu care vroia să se tragă în poză. Dacă şi-a închipuit că vizita celui de-al doilea om în stat la Moscova va rămâne un secret înseamnă că e într-adevăr prostănac şi n-a auzit de cugetarea care spune că un secret care este cunoscut de mai mult de două persoane este deja un lucru public!

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: