Rusiei îi miroase a românism!

După ce România a acceptat să instaleze pe teritoriul său instalaţii ale proiectului american scut antirachetă, presa de la Moscova parcă a luat foc.

Românii şi moldovenii au făcut primii paşi pentru unire, scrie presa de la Moscova. Ajutorul financiar de 100 milioane de euro acordat de România, ridicarea sârmei ghimpate de la Prut şi Acordul privind micul trafic la frontieră sunt un semn că "a fost început proiectul unionist, dar unirea Republicii Moldova cu România ar duce la destabilizarea Europei de Est”, scrie publicaţia moscovită Nezavisimaia Gazeta.

„Dacă vor fi formulate pretenţii teritoriale faţă de Republica Moldova şi Ucraina, România va avea probleme la hotarul cu Ungaria (Transilvania) şi Bulgaria (Dobrogea de Sud). În timp ce România lucrează să pregătească opinia publică pentru proiectul unionist, Rusia urmăreşte în tăcere evenimentele care au loc”, subliniază acelaşi ziar. Am trăit s-o văd şi pe asta: Rusia tremurând de frica acţiunilor unioniste ale României! Şi dacă ar fi aşa care ar fi ilegalitatea, de vreme ce Rusia recunoaşte acordul prin care în urmă cu mulţi ani ne-a luat o parte din Basarabia trecând-o sub pulpana mantalei sale? De unde şi până unde pretenţii teritoriale ale Bulgariei, că dacă ar fi s-o judecăm pe cea dreaptă noi ar trebui să avem pretenţii la Cadrilater! Nici ameninţarea cu ungurii nu ţine, pentru că până una alta Ungaria, ca şi România, este membră NATO, iar ţările din interiorul acestui organism nu şi-au declarat niciodată război! Sau merg pe principiul lui Stalin, care spunea ori de câte ori discuta despre  România că  pentru a nu avea probleme cu această ţară trebuie să menţină o ameninţare reală la graniţa sa din vest, adică la graniţa cu ungurii.

Pentru că urşii politici de la Moscova încă n-au scos capul, trompetele lor, ziariştii, îl acuză pe preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, că este iniţiatorul mişcărilor unioniste. Liderul de la Chişinău a propus ca votul să fie valabil de la vârsta de 16 ani, limba naţională să se numească „limba română” şi nu „moldovenească", iar locul "raioanelor" să fie luat de "judeţe".  Dacă preşedintele Ghimpu ar fi decretat că limba naţională ar trebui să fie limba rusă probabil că ziariştilor moscoviţi li s-ar fi părut şi normal şi legal! Articolul din presa de la Moscova vine la finalul unei săptămâni în care preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, împreună cu ceilalţi lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană - Vlad Filat, Marian Lupu şi Serafim Urechean - au discutat în cadrul unei emisiuni televizate despre reforma constituţională.

Săptămâna trecută, autorităţile din Republica Moldova au început demontarea gardului de sârmă de la frontiera cu România, premierul Vlad Filat prezidând miercuri o şedinţă de lucru pe această temă. Diplomatul Marius Lazurca - propus pentru a ocupa postul de ambasador al României la Chişinău - a propus ca proiect pentru dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două ţări înfiinţarea unei bănci de investiţii româno-moldovene.

În condiţiile în care Băsescu ar reuşi să readucă Basarabia României nu numai că ar rămâne în istorie ca fiind cel mai puternic om politic de după 1990, ci şi ca reîntregitor de neam şi ţară. Din nefericire pentru noi toţi acest lucru nu-l putem decide nici noi şi nici basarabenii de dincolo de Prut. Alţii sunt cei care au pâinea şi cuţitul!

Vizualizări: 94

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: