Ruşinos: „CĂRUŢĂ TRANSPORT ŞCOLARI” pentru elevii din Brăneşti

Merg la şcoală cu căruţa, iar în cel mai fericit caz cu maşini de ocazie. Este vorba de elevii din comuna Brăneşti, care au rămas de câteva zile fără microbuz şcolar, pentru că acesta s-a defectat. Cei mai afectaţi sunt copiii din satele Bădeşti şi Gilortu, care au de mers până la şcoală 10 kilometri şi fac pe drum aproximativ o oră şi jumătate cu căruţa. Primarul din comună promite că situaţia se va rezolva în câteva zile, în caz contrar părinţii nu-şi mai lasă copiii la şcoală. De când microbuzul şcolar nu mai funcţionează, zilnic lipsesc de la ore zeci de elevi.

Elevii satelor Bădeşti şi Gilortu au de parcurs zilnic aproximativ 20 de kilometri până la şcoală şi înapoi. De câteva zile, microbuzul şcolar s-a defectat, iar şcolarii merg la ore cu căruţa. În fiecare dimineaţă un localnic pregăteşte vehiculul cu tracţiune animală să ducă elevii la şcoală. „În primele două zile elevii nu s-au dus la şcoală pentru că nu a venit microbuzul şi nu au ştiut ce să facă. Acum m-am gândit să-i duc eu, pentru că nu pot pierde orele. Am decis să-i duc eu cu căruţa pe cei care nu au maşini. Plec de la şase şi jumătate cu ei de acasă, ca să am timp să-i iau pe toţi la şcoală. Mulţi nici nu merg, pentru că le este frică de faptul că nu au cu ce se întoarce. În dimineaţa asta este fost şi foarte frig. Au fost minus trei grade şi săracii au mers la şcoală să înveţe, ca să-şi ia maşini, să nu mai umble cu căruţa”, susţine Pantelimon Bunăiaşu.

Elevii au îndurat frigul

Căruţaşul strigă la toţi copiii care ar trebui să ajungă la şcoală, însă puţini sunt cei care merg la ore în aceste condiţii.  Elevii care totuşi merg se trezesc foarte de dimineaţă şi pleacă de acasă în jurul orei 6.30 să ajungă la şcoala din Capu Dealului la 8.30, atunci când încep cursurile. Mai mult decât atât şcolarii au încercat să reziste şi la temperaturi sub zero grade. „M-am trezit de la ora cinci ca să mă pregătesc. Facem aproape două ore cu căruţa până la şcoală, pentru că este întuneric şi calul nu merge foarte repede. Este şi foarte frig. Eu am ajuns îngheţat la şcoală, dar asta este situaţia şi nu avem ce face. Mulţi colegi de-ai noştri nu vin la ore, iar câţiva merg cu maşini de ocazie”, a spus un şcolar.

Primarul: „Cetăţeanul a vrut să iasă în evidenţă”

Primarul promite să rezolve problema în câteva zile. „Au fost ceva probleme tehnice la microbuz şi am comandat piese. În câteva zile noi sperăm să rezolvăm situaţia, dar până atunci copiii trebuie să vină cu ce pot. Şi aşa este destul de greu, pentru că microbuzul face şase curse de dimineaţă şi alte şase la terminarea programului. E normal să se mai defecteze. Acum copiii au venit cu maşini de ocazie, cu maşina viceprimarului, cu maşina mea sau cu alţi săteni. Un singur cetăţean a vrut să iasă în evidenţă şi i-a adus cu căruţa.  Nouă ne este destul de greu şi să suportăm cheltuielile anuale pentru microbuz, care se ridică la aproximativ un miliard de lei vechi şi cel mai probabil o să facem şi abonamente. Trebuie şi părinţii să contribuie cu ceva. Situaţia se va rezolva şi o să am o discuţie şi cu directorul de la şcoală care i-a ameninţat pe copii că, dacă lipsesc zilele astea, nu-şi mai primesc alocaţia”, a declarat Gheorghe Stoichiţoiu, primarul din Brăneşti.

„Vor să ne ia un milion de copil”

Din cauză că microbuzul şcolar nu mai funcţionează, zeci de elevi nu au mers la şcoală. „Noi am primit prin fax o înştiinţare că microbuzul şcolar nu mai merge şi sperăm să se repare cât mai repede. Primăria este direct răspunzătoare de acest lucru. În prima zi au lipsit aproximativ 33 de elevi, iar în zilele următoare în jur de 20. Nu pot să spun că toţi au lipsit că nu a fost microbuz. Poate au mai fost şi bolnavi”, a declarat directorul de la şcoală, Gheorghe Baloşin.

Dacă situaţia aceasta continuă, părinţii sunt decişi să nu-şi mai lase copiii la şcoală. „În aceste condiţii eu nu mai las copilul la şcoală. Este foarte frig, trebuie să meargă şi prin pădure şi în plus de asta sunt 10 kilometri dus şi 10 kilometri întors. A fost şcoală aici în sat şi au închis-o. Să repare microbuzul. Nu au ştiut că trebuie să înceapă şcoala? Trebuia să-l pregătească. Vor să ne mai ia şi câte un milion pe lună pentru transport. Păi de unde, dacă nu avem bani. Noi suntem săraci”, a spus mama unui copil.

MESAJE

Localnicul care i-a dus ieri pe micuţi la şcoală cu căruţa şi-a pus pancarte anti USL pe vehicul. „ USL, ruşine la Bădeşti. USL Ne-a păcălit.”

Vizualizări: 265

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: