Au aprins becul prima dată la vârsta de 75 de ani

Au trăit o viaţă la lumina lumânării, iar acum, la bătrâneţe, au ajuns să aibă curent electric. Este vorba de două gorjence cu vârste de peste 70 de ani din comuna Căpreni, care de aproximativ o lună nu mai stau în întuneric. Cu bani de la Consiliul Local, primarul le-a introdus curent electric. Bătrânele pot stârni invidia multor persoane când este vorba de plata facturilor, pentru că, neavând decât un bec, plătesc aproximativ 6 lei pe lună. Femeile nu au avut niciodată televizor sau aparat de radio, iar acum nici nu-şi mai doresc acest lucru.

Dacă majoritatea populaţiei nu ar concepe viaţa fără televizor, laptop, telefon sau alte aparate de ultimă generaţie, sunt şi persoane care nici măcar nu ştiu cum arată aceste lucruri. Este vorba de două bătrâne din satul Bulbuceni al comunei Căpreni, care au trăit mai bine de 70 de ani în beznă şi rupte de realitate. Femeile şi-au luminat casa cu lumânări sau cu lămpi pe gaz, însă acum au scăpat de beznă doar apăsând pe un întrerupător. „Nu am avut niciodată lumină de la bec. Mulţumesc lui domnul primar că mi-a dat lumină. Este al doilea după  Dumnezeu. De fiecare dată îl pun în pomelnic pentru ce a făcut. Eu aprindeam lumânări ca să fac lumină. Aveam în casă o oală cu nisip în care puneam lumânările. Le ţineam aprinse până mă băgam în pat şi apoi le stingeam. Aşa am trăi toată viaţa. Când aveam gaz, aprindeam lampa, dar nu în fiecare seară”, povesteşte tanti Mărioara.  

Nu renunţă la lămpi

Chiar dacă acum lumânările au fost înlocuite cu becuri, femeile nu au uitat cum s-au chinuit zeci de ani cu lămpile pe gaz la care nu renunţă nici acum, pentru că oricând pot rămâne fără curent electric. „Acum am bec, dar nu îl ţin aprins tot timpul, ca să nu consum curent. Mai aprind şi lampa câteodată. Acum e bine, că nu se mai afumă nici pereţii, că aşa păţeam cu lumânarea şi cu lampa. Nu renunţăm nici la lampă, pentru că oricând se poate lua curentul”.

Vor aparat de radio ca să afle starea vremii

La televizor s-au uitat doar atunci când s-au dus la oraş la copii sau pe la neamuri. Nici măcar un aparat de radio nu au avut, ca să afle ce se întâmplă în afara satului. „Eu televizor nu am. Am văzut odată la o soră de a mea un televizor alb negru şi apoi la copii când m-au luat pe la ei. Aparat de radio nu am, dar mi-ar fi plăcut măcar să aud cum e vremea, ca să nu mai întreb vecinii”, spune tanti Lina.

Plătesc 6 lei pe lună

Dacă pe de o parte au fost compătimite de restul cetăţenilor, când vine vorba de facturi, bătrânele pot stârni invidia oricui. „Cele două bătrâne au fost branşate la curent electric cu bani de la Consiliul Local. A costat aproximativ 11 milioane pentru o gospodărie. S-au bucurat foarte mult, pentru că au trăit o viaţă fără lumină. Nici nu prea consumă. Pe lună au în jur de 15 kw consum şi plătesc în jur de 6 lei”, a declarat primarul din Căpreni.

Primarul a cheltuit de la bugetul local aproximativ 25 de milioane de lei vechi pentru ca cele două bătrâne să aibă măcar la bătrâneţe curent electric.

Vizualizări: 217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: