S-a descoperit o planetă pe care plouă cu rubine și safire

O exoplanetă gigantică, aflată la 855 de ani lumina distanță de Pământ are nori de metale vaporizate iar acolo plouă cu rubine și safire. Aceasta este concluzia la care au ajuns astronomii după ce i-au sondat atmosfera dezvăluind pentru prima dată condițiile și dinamica exoplanetei.

Pplaneta uriaşă aflată la 855 de ani lumină faţă de planeta noastră are condiţii extreme. Potrivit oamenilor de știință, pe planeta numită Wasp-121b plouă cu rubine şi safire, iar norii sunt formaţi din metale vaporizate.

„Deşi am descoperit mii de exoplanete, am putut studia atmosfera doar în cazul câtorva, pentru că este foarte greu să facem asta. Acum facem fotografii izolate ale regiunilor atmosferelor exoplanetelor, pentru a le studia ca pe nişte sisteme 3D, cum de altfel şi sunt”, a explicat astronomul Thomas Mikal Evans, de la Institutul de Astronomie Max Planck din Germania, citat de Science Alert.

Wasp-121b este de 1,81 ori mai mare decât planeta Jupiter şi completează orbita în jurul stelei sale în doar 1,27 zile. În plus, este prima exoplanetă în stratosfera căreia a fost găsită apă, au mai precizat specialiștii.

Cu toate acestea, este puţin probabil să fie locuibilă din cauză că orbita este atât de rapidă iar temperaturile sunt extrem de fierbinți, între 1227 şi 2727 grade Celsius! De asemenea, ca urmare a apropierii faţă de stea, exoplaneta nu se roteşte, ceea ce înseamnă că pe o parte este mereu lumină, în timp ce partea cealaltă este acoperită de întuneric în permanenţă.

Totuși, cel mai interesant lucru despre această exoplanetă este că aici plouă cu rubine şi safire. Apa din stratosferă nu este condensată în nori, ci se formează din metale precum vanadium, fier, crom, calciu, sodiu, magneziu şi nichel.

Vizualizări: 1,432

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: