S-a descoperit substanţa care întinereşte organismul uman

Cele mai multe studii recente se concentreatză pe descoperirea unei substanţe care inversează procesul de îmbătrânire. Deocamdată oamenii de ştiinţă au reuşit inversarea procesului de îmbătrânire a celulelor stem adulte, responsabile de regenerarea ţesuturilor iar descoperirea poate conduce la dezvoltarea de noi terapii medicale.

Oamenii de ştiinţă susţin că ar putea să inverseze procesul de îmbătrânire, conform unui nou studiu, publicat de The Independent. Un grup de cercetători din cadrul Institutului Buck pentru Cercetarea Îmbătrânirii şi din cadrul Institutului de Tehnologie din Georgia, SUA, a realizat un studiu asupra celulelor stem, publicat în ediţia lunii septembrie a revistei Cell Cycle.

Studiul subliniază faptul că celulele stem adulte se divid din ce în ce mai greu pe măsură ce îmbătrânesc. Celulele stem adulte au un rol crucial în organism, păstrând ţesuturile umane sănătoase prin înlocuirea celulelor îmbătrânite ori bolnave. Mai mult, ele pot creşte şi înlocui orice număr de celule corporale din ţesutul sau organul căruia aparţin. Totuşi, la fel ca orice alte celule, ele se pot deteriora în timp, ca urmare a îmbătrânirii. Când se petrece această îmbătrânire, corpul uman nu mai poate înlocui ţesuturile afectate la randamentul din tinereţe, astfel făcându-şi apariţia diverse boli şi afecţiuni.

Voluntarilor la studiu le-a fost dat un cocktail de substanţe timp de un an. Rezultatul a fost unul complet neaşteptat pentru că ceasul lor biologic a mers înapoi. Oamenii de ştiinţă se aşteptau doar ca procesul de îmbătrânire să fie încetinit, însă, spre surpriza lor, subiecţii testelor au întinerit, efectiv, cu 2,5 ani. Cercetarea a arătat că substanţele respective au dus la o schimbare în sens invers a semnelor îmbătrânirii din genomul subiecţilor. De asemenea, sistemele lor imunitare s-au îmbunătăţit cu trecerea timpului, în loc să slăbească.

Combinaţia de substanţe primită de subiecţi a inclus un hormon de creştere şi două tipuri de medicamente pentru diabet. Cercetătorii au privit, după administrarea combinaţiei, efectul asupra „ceasului” epigenetic, un semn din genomul uman care arată cât de bătrân sau tânăr este un individ.

Cercetătorii, deşi încântaţi de rezultate, avertizează că metodologia studiului nu poate garanta că ele ar putea fi generalizate, pentru că  studiul a fost realizat cu un număr mic de participanţi, şi nu a existat un grup de control. Rezultatele sunt foarte importante, însă, din perspectiva unor cercetări ulterioare, care ar putea să dovedească fără dubiu ca procesul de îmbătrânire poate fi inversat.

Vizualizări: 9,463

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: