S-a dovedit prezența crocodililor în România

Cu toate că nu se găsesc acum pe teritoriul României, crocodilii au existat și prezența lor s-a dovedit. Cercetători din Cluj au studiat și au demonstrat prezența pe teritoriul României a unei specii de crocodil din Asia.

Un grup de cercetători ai Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca a demonstrat existenţa unei specii de crocodil care a trăit aici în trecut şi care astăzi este prezentă în sud-estul Asiei.  "Un grup de paleontologi de la Universitatea Babeş-Bolyai a demonstrat existenţa unui tip de vertebrate fosile de crocodil din grupul gavialilor pe teritoriul României. Crocodilii din grupul gavialilor vieţuiesc astăzi în sudul şi sud-estul Asiei, fiind forme semi-acvatice", se arată într-un comunicat transmis de UBB. Ceea ce îi distinge pe acești crocodili sunt boturile alungite şi înguste, dotate cu o multitudine de dinţi în şirurile dentare, specializate pentru hrana lor specifică: peştele. "Pe baza unor dinţi proveniţi din rocile de la Turnu Roşu (fostă Porceşti) cercetătorii specializaţi în cercetarea vertebratelor fosile au stabilit că astfel de crocodili au fost prezenţi în acea zonă în Paleogen, acum circa 34-48 milioane de ani. În acele timpuri, ape calde şi puţin adânci ale Oceanului Tethys scăldau proaspăt ridicaţii munţi care astăzi revin Făgăraşului. Dinţii izolaţi de crocodili de acolo au fost colectaţi pe parcursul a peste un secol, însă nu au fost niciodată studiaţi cu suficientă atenţie. Ei provin de la mai mulţi indivizi, fiind separate pe baza fosilelor existente, cel puţin cinci forme morfologice. Pe baza caracterelor particulare, au fost atribuiţi unor forme primitive de gavial, aflaţi pe atunci la începutul istoriei lor geologice", se mai arată în comunicat.

Fosilele lor din sudul Transilvaniei au o importanţă cu totul deosebită pentru că dovedesc prezenţa unui grup nou de vertebrate fosile în România și permit presupunerea unei migraţii dinspre nord-vestul Africii spre ţinuturile noastre.

Vizualizări: 1,829

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Descoperiri:

Citește și: