S-a resfinţit o biserică de peste 90 de ani

Mitropolitul Olteniei Irineu Popa a participat duminică la resfinţirea unei biserici din satul Poieniţa. Lăcaşul de cult de aici are o vechime de peste 90 de ani, şi datorită intemperiilor şi alunecărilor de teren produse în zonă a avut de suferit. Biserica a fost reabilitată cu sprijinul Consiliului Local din comuna Bustuchin, iar duminică şi-a primit din nou credincioşii. Pe lângă Mitropolitul Olteniei, la slujba de resfinţire a participat şi un sobor de 10 preoţi. Biserica din Poieniţa datează din anul 1915, şi datorit trecerii anilor şi alunecărilor de teren care s-au produs acum câţiva ani în zonă, lăcaşul de cult a avut de suferit. Cu ajutor Consiliului Local din comuna Bustuchin, biserica a fost reabilitată aproape în totalitate, iar duminică a fost resfiinţită. Lăcaşul de cult va fi reabilitat în totalitate şi i se vor reface picturile anul viitor pentru că preotul vrea să vadă dacă va rezistat şi să fie sigur că nu vor mai fi alunecări de teren. "Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am reuşit să-l aducem în mijlocul credincioşilor pe Mitropolitul Olteniei şi am resfinţit biserica cu hramul Naşterii Maicii Domnului din satul Poieniţa. La acestă biserică s-a făcut renovare exterioară totală, s-a dat toată tencuiala jos, s-a îmbrăcat cu polistiren, s-a refăcut pictura exterioară. În interior s-a pus parchet lambriu şi s-a făcut o faţadă în semn de boltă.”, a precizat preotul Aurel Fîciu.  
 Slujba de resfinţire a fost oficiată de un sobor de 10 preoţi. Şi Mitropolitul Olteniei a fost duminică în satul Poieniţa pentru a da o binecuvântare specială credincioşilor care au participat la slujbă ca aceştia să poată intra în altar, lucru care nu este permis de obicei. „ Este o binecuvântare specială care se dă atunci când biserica se resfinţeşte. Pentru cei care au participat la resfinţire se va da binecuvântarea specială de a intra în altar, de a săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă, care este altarul Jerfei. Sute de credincioşi atât din Poieniţa cât şi din satele şi comunele învecinate au venit cu mic cu mare să i-a parte la slujba de resfinţire. Ei au rămas uimiţi când au văzut un număr atât de mare de preoţi şi pe Mitropolitul Olteniei, pe care îl ştiau doar de la televizor. "Nu am văzut niciodată atâţia preoţi la biserica noastră, iar noi în alte părţi nu am fost. L-am văzut şi pe Mitropolitul Olteniei pe care îl mai vedeam pe la televizor. Suntem mulţumiţi de tot ce s-a făcut aici la biserică, pentru că noi suntem bătrâni şi nu puteam merge în alte sate la biserică. Este un lucru mare pentru noi credincioşii să avem o casă a Domnului unde să venim să ne rugăm pentru binele casei, pentru sănătate şi să aprindem căte o lumânare la morţii noştrii”, spunea o bătrână. La slujba de resfinţire a participat şi Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea.


 Dublă manifestare în comuna gorjeană Bustuchin

 Comuna Bustuchin a îmbrăcat pentru două zile haine de sărbătoare. Pe lângă nelipsitele petreceri câmpeneşti cu mici şi bere, primarul Ion Ciocea le-a oferit localnicilor şi o serie de surprize. Cu ocazia zilelor comunei, a fost inaugurat un Centru de Documentare şi informare şi s-a desfăşurat cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Folclor „Iustina Băluţeanu”. Manifestările s-au încheiat seara târziu cu hore săteşti şi cu focuri de artificii.

În week-end comuna Bustuchin a fost în sărbătoare. Pe lângă obişnuitele petreceri câmpeneşti cu hore de unde nu au lipsit mititei şi berea, primarul comunei, Ion Ciocea a dat în folosinţă localnicilor un Centru de Documnentare şi Informare. Un garaj părăsit a fost transformat în şase luni într-un spaţiu modern care găzduieşte acum Centrul de Documentare. Acest punct de informare putea să fie gata încă din anul 2004 de când s-a propus infiinţarea lui, însă datorită comunicării slabe între directorul Şcolii din comuna Bustuchin şi edilul local acest lucru nu a fost posibil până acum. O dată cu schimbarea conducerii unităţii de învăţământ, Ion Ciocea a beneficiat de spirijul noului director care a contribuit la realizarea Centrului de Documentare şi Informare. Locuitorii comunei găsesc aici o mulţime de cărţi, reviste şi publicaţi de unde pot afla lucruri interesante şi de asemenea au acces la Internet. .”Din 2004 a mocnit acest proiect care s-a realizat acum în anul 2009, dar cum se spune niciodată nu este prea târziu pentru că este atât de necesar oamenilor şi tinerilor din Bustuchin. Trebuie să-l facem interesant pentru că a face un spaţiu nu înseamnă că am făcut totul. Trebuie să avem abonamente mai mult la reviste, ziare, să avem un fond de carte nou şi de aici înainte oamenii îşi vor da seama de necesitatea acestui spaţiu.”, a declarat Ion Ciocea.
 Duminica s-a desfăşurat la Bustuchin şi a cincea ediţie a Festivalului de Folclor „Iustina Băluţeanu” la care au participat aproximativ 50 de concurenţi de toate vârstele din satele şi comunele învecinate Bustuchinului. „Festivalul cuprinde cinci secţiuni adică taraful tradiţional, rapsozi populari, solişti vocali, solişti instrumentali şi dansuri populare. La concurs s-au înscris în jur de 50 de concurenţi la toate aceste secţiuni.”, a precizat Camelia Argint. Localnicii din Bustuchin au petrecut până târziu în noapte cu mici şi bere.
 


Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: