S-au întors scursurile în țară să pună medicii la punct

Epidemia de Covid-19 arată deja cât de șubred este sistemul medical de la noi. În rândul personalului medical parcă s-a declanșat un mecanism de autoprotecție. Am văzut reacții gen “de ce să vină pacienții cu covid-19 la noi, de ce nu la alt spital?”. Asta deși situația ar putea să devină atât de gravă încât toate spitalele din România să fie pline cu pacienți care au noul coronavirus.

Unii medici își fac treaba indiferent de condiții, cu sau fără echipament de protecție. Alții au familie acasă și cer o minimă protecție, ceea ce este absolut corect. Dar sunt și unii care au intrat în panică și se căiesc că nu și-au ales altă meserie. Nu atât medici, cât asistenți medicali, unii ajunși în spital pe bază de șpagă și nu cred că este cazul să detaliez.

Dincolo de comportamentul cadrelor medicale mai avem și comportamentul pacienților. Un nenorocit de infractor revenit din străinătate cu covid-19 a fost dus din Gorj la spitalul de Boli Infecțioase din Craiova, pentru tratament. Ce credeți că a făcut? Și-a bătut colegul de salon până l-a umplut de sânge. De ce? Pentru că asta știe el să facă, pentru că nu are minte, pentru că este un infractor care nu a plătit vreodată taxe statului român. Este normal ca un medic cu zeci de ani de școală să își riște viața pentru o astfel de scrursură? Probabil că 9 oameni din 10 vor spune că nu, dar medicii nu pot face astfel de alegeri. Ei trebuie să trateze toți pacienții la fel. Medicii sunt și ei oameni, vă dați seama câtă stăpânire de sine trebuie să aibă pentru a trata astfel de oameni? Ca și acei medici care au fost nevoiți să trateze de gripa nouă un pacient care îi scuipa.

A mai fost un caz și la Târgu Jiu, cu un individ care acuza personalul medical că nu îl tratează, dar el fuma ca nesimțitul în salon și băga spaima în asistente.

Dincolo de astfel de cazuri care probabil sunt izolate, pentru că în general românii veniți din străinătate sunt oameni serioși, această gripă cauzată de Covid-19 nu are tratament. Este o schemă de tratament aprobată de Ministerul Sănătății, în baza constatărilor făcute până acum de medicii din mai multe țări, dar nu știe nimeni pe mapamond cum trebuie de fapt tratată această nouă boală extrem de contagioasă.

“Stați acasă!” este principalul mod în care ne putem apăra, pentru că vedem că au cedat deja sisteme medicale din Italia, Spania, Franța, chiar și Statele Unite ale Americii. Noi nu avem spitalele lor, nu avem destui medici, nu avem echipamente de protecție pentru ei. Avem doar forțe de ordine care încearcă să ne țină în case și politicieni autosuficienți. Și mă refer aici la premierul Orban, încântat că avem mai puține cazuri decât în Spania și Italia, pentru că am luat măsuri din timp. Așa este, deocamdată avem mai puține cazuri pentru că am luat unele măsuri din timp, dar în câteva zile sau săptămâni situația va fi tragică și în România. Ce-o fi în capul lui de simte acum nevoia să se laude, când este o chestiune de timp până când lucrurile vor scăpa de sub control? În mod cert nu pricepe dimensiunea acestui pericol care a lovit lumea, la fel cum nu au priceput la timp nici politicienii din alte țări. Din fericire, astfel de oameni nu mai sunt prezenți 24 de ore din 24 pe televiziuni.

Vizualizări: 9,358

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: