Cum ne apărăm ca țară de coronavirus

Coronavirusul a devenit subiect de discuție în fața blocului, pe bancă în parc sau la cafea, în bar. Orice scânteie poate genera panică în rândul populației. Cu toții știm că România este nepregătită pentru orice, așa că nu sperăm să ne protejeze statul de un pericol pe care nicio altă țară nu știe să îl gestioneze.

În aceste condiții, ar trebui să facem măcar fiecare ce depinde de noi. Spălatul pe mâini după ce mergem la cumpărături, după ce punem mâna pe bani, după ce ajungem acasă și așa mai departe poate ajuta. Sunt medici care spun că banalul spălat pe mâini este chiar mai important decât purtarea măștii.

Nu strică nici să ne facem mici provizii de alimente și medicamente, mai că prețurile sunt în continuă creștere, fără legatură cu coronavirusul.

Ce ar putea să facă statul român? Măcar niște spitale mobile la punctele de frontiere. Măcar niște informări zilnice despre cum să ne comportăm, cum să ne raportăm la acest pericol. Chiar și niște linii telefonice speciale pentru cei care au întrebări și sesizări.

Este o chestiune de timp până când situația din Italia se va regăsi și în alte țări europene. În Italia s-au îmbolbăvit în jur de o sută de oameni în două zile. Viteza de răspândire a virusului este mare, chiar dacă au fost închise școlile, barurile, mall-urile, stadioanele și așa mai departe în localitățile afectate. Poti să dispui închiderea unor afaceri timp de câteva zile, poate săptămâni, dar o perioadă mai mare ar genera altfel de probleme. Pentru multe familii, câteva săptămâni se stat acasă vor pune problema supraviețuirii din punct de vedere financiar, astfel că statele ar putea fi puse în situația asigurării unor ajutoare de urgență.

Economia Chinei a fost serios avariată de coronavirus. Prin asta vor trece toate țările care vor fi lovite de boală. Unele, cu economii puternice, vor rezista mai bine. Altele, nu.

Ce este mai grav este că specialiștii nu știu exact nici cum a apărut acest coronavirus, nici cât este perioada de incubație, nici care sunt toate căile de răspândire. Dacă e așa cum zic unii, că poți lua boala de pe un colet care vine din China ori de pe o pungă de spaghete care vine din Italia, atunci aproape că totul ține de noroc, nu de măsurile pe care le luăm. Pentru că, oricât ne-am izola, la cumpărături și la serviciu trebuie să mergem.

Vizualizări: 2,755

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: