România începe să se izoleze

Contrar obiceiurilor locale, în actuala criză a coronavirusului România nu așteaptă până este prea târziu. Ia unele măsuri din timp, înainte să avem de-a face cu o epidemie. Se putea și mai devreme, dar obiectiv vorbind sunt măsuri scricte pentru o țară în care au fost doar câteva cazuri, nici acelea grave. Este evident că din punct de vedere medical și al posibilităților de carantinare, nu am putea face unui număr de pacienți cu care se confruntă astăzi Italia. Fără măsuri ferme, situația de azi din Italia s-ar regăsi în câteva săptămâni la noi în țară.

În Italia avem deja peste 7.000 de oameni diagnosticați și 366 de morți. Iar ritmul de creștere este îngrijorător. În 24 de ore au fost aproape 1.500 de noi îmbolnăviri și 133 de decese. Vă imaginați un astfel de aflux de pacienți în spitalele noastre?

O vreme autoritățile ne-au liniștit, cum că este doar o gripă. Doar că gripa sezonieră a produs în România câteva zeci de decese în trei-patru luni, pe când această nouă gripă poate ucide cu sutele pe zi.

Ni s-a mai spus și să nu facem provizii. În Marea Britanie, deja lanțurile de magazine vor să raționalizeze anumite produse, cum ar fi pastele, laptele praf, hârtia igienică și dezinfectanții. Sigur că nu trebuie să facem provizii pentru câțiva ani, dar ar fi un gest de responsabilitate să facem acel stoc de 14 zile, pentru cazul în care va trebui să stăm izolați la domiciliu.

Spuneam mai devreme că România nu așteaptă până este prea târziu, dar că unele măsuri pot fi luate mai devreme. Dacă îl urmărim pe Traian Băsescu, ce spune el azi că ar face, decide guvernul peste 10 zile. După primele zeci de decese din Italia a zis să închidem traficul aerian cu Italia. Guvernul a anunțat măsura duminică noaptea, după ce acolo situația a scăpat de sub control și toate cele 15 cazuri din România au ca sursă Italia.

Mai zicea Băsescu duminică seara: închideți școlile și universitățile! Copiii interacționează mult între ei, riscul de răspândire e foarte mare dacă apare virusul într-o colectivitate. O studentă din București este suspectă de coronavirus, stă în cămin, în Regie. Vă dați seama cât de greu este să identifici toți contacții? Primele facultăți care și-au suspendat cursurile sunt cele de medicină. Autoritățile din România au discutat duminică posibilitatea de a închide școlile, vor mai discuta și luni, dar probabil că decizia nu va fi luată până când nu vor fi mai multe cazuri.

Italia a crezut că luptă cu o balană gripă, nu a făcut ce trebuie, iar acum a pus în pericol toată Europa. România are avantajul că este țară de graniță a Uniunii Europene și are încă strucuri la frontiere. Structuri care trebuie însă întărite urgent, trebuie create centre de carantinare la frontieră, pentru că, în mod evident, dacă lucrurile se agravează, o să vină milioane de români acasă. Sunt ai noștri, trebuie să îi primim, dar cu această carantinare obligatorie.

Vizualizări: 2,526

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: