Să fim buni, indiferent care ne sunt motivele!

Deseori m-am întrebat de ce fac oamenii acte caritabile. Nu poți niciodată să-i consideri pe deplin buni fără să ai acea reținere. O știți: cât egoism se ascunde în spatele unor donații- O faci pentru că ești religios vrei să-ți răscumperi niște păcate- Dacă ești ateu, o faci pur și simplu ca să te împaci cu tine însuți și să te simți bine- Sau, cel mai rău, o faci ca să te lauzi- Egoismul în caritate este un element de luat în calcul. Dar, oricare ar fi motivele care duc la acțiunea caritabilă, important e că rezultatul este unul folositor și demn de laudă. În afară de niște bani, nu te costă nimic. Și nu e nici o glumă. Banii sunt cel mai neimportant lucru pe care-l poți pierde când ești un om bun. Adevărații oameni buni sunt aceia care pierd timp. Timpul e mult mai prețios decît aurul. E scurt și ne ajută să ne ocupăm de noi. Cu egoism, cu hedonism, cu totală dăruire pentru propria persoană. Nu e mare filosofie, știu. E clar, între a mai avea o zi de trăit ca bogătaș și doar un leu în buzunar pentru următoarea lună, știm cu toții ce am alege. De aceea, oamenii care își trăiesc viața (sau timpul, dacă vreți) ajutându-i pe alții sunt adevărații eroi. Lor le suntem datori. Nu vă gândiți doar că-i ajutați pe cei care-i ajută ei. Gândiți-vă că îi recompensați pe acești oameni nu doar pentru o muncă, ci pentru un sacrificiu.

Când m-am dus prima dată cu bobițe pentru căței la adăpostul doamnei Murgu, credeam că-i undeva în București. Dar GPS-ul m-a purtat undeva departe, printr-o comună ruptă complet de oraș. Ploua tare și GPS-ul nu știa numerele ulițelor. M-am rătăcit. Am întrebat aproape o oră prin sat de o doamnă cu un adăpost de căței, dar nimeni n-a știut să-mi răspundă. Ce oameni recunoscători că cineva le ia câinii de pe stradă, m-am gândit. De fapt, am înțeles mai apoi că doamna Murgu nici măcar nu are un adăpost propriu-zis. Pur și simplu strânge zeci de câini în propria curte. Unii sunt bolnavi, chiar orbi sau incapabili să se deplaseze singuri. Ea îi ajută pe toți. Nu le dă doar să mănânce, ci îi și îngrijește și îi duce la doctori veterinari, uneori chiar străini. Ulterior, mi-am dat seama că eu nu trebuie să-mi pierd timpul prețios ca să o ajut pe doamna Murgu să-i ajute pe câinii ăia pe care-i iubește atât de mult. Mi-era suficient contul ăsta IBAN și o uimitoare invenție (acum toate băncile ți-o pot asigura) prin care pot transfera bani din contul meu în contul respectiv cu câteva click-uri pe net.

Contul este RO34BRDE441SV37837694410, pe numele Murgu Julieta Florinela. Poate egoismul (dacă nu cumva chiar niște porniri mai înalte) vă va împinge și pe voi să fiți buni.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: