Sabia lui Tudor Vladimirescu, la Târgu Jiu după 195 de ani

Sabia lui Tudor Vladimirescu a ajuns la Târgu Jiu și va rămâne aici timp de o săptămână. Arma tăioasă, catalogată de experți ca "tezaur", a fost expusă la Muzeul Județean Gorj, iar cei care doresc să o vadă vor trebui să plătească o taxă de 8 lei. Luni a avut loc vernisajul expoziției, la care au luat parte autoritățile locale și județene, dar și reprezentanți ai Muzeului Național de Istorie, care este deținătorul exponatului.

Pentru prima dată în ultimii 195 de sabia lui Tudor Vladimirescu ajunge la Târgu Jiu. Sabia nu a mai fost scoasă până acum de la Muzeul Național de Istorie. Expoziția a fost organizată de autoritățile locale din municipiu, cu prilejul împlinirii a 610 ani de la atestarea documentară a orașului. Reprezentanţii Muzeului Național de Istorie au vorbit despre caracteristicele acestei săbii. "Este pentru prima dată la Târgu Jiu. Sabia datează din anii 1761-1762, foarte multe despre ea nu se cunosc. A fost dăruită lui Tudor Vladimirescu de către țarul Rușiei, Tudor Vladimirescu participând între 1766-1812 la războiul ruso-turc. Sabia are inscripţionat numele lui Tudor Vladmirescu, în litere chirilice, iar pe revers sunt trecute o serie de caractere orientale, sabia fiind realizată într-un atelier din imperiul otoman, probabil la Damasc. Sabia este de categorie tezaur, are și o semnificație artistică pe lângă cea istorică. În special mânerul este deosebit de decorat și sperăm ca această sabie să fie văzută de cât mai mulți tineri cu prilejul săptămânii "Școala Altfel". Sabia a fost folosită și în anii Revoluției de la 1821-1822", a declarat Florin Georgescu, reprezentant Muzeul Național de Istorie.

Autorităţile anunţă avalanşe de turişti
Arma a fost transportată în condiții de maximă securitate de la București la Târgu Jiu, iar pe perioada cât se află la Muzeul Județean Gorj, sabia este păzită de polițiști locali. Autoritățile spun că vor veni din toată regiunea doritori să vadă sabia lui Tudor. "Orașul nostru va avea parte de o prezență masivă din punct de vedere al turismului în sensul că vor fi prezenți la Târgu Jiu sute şi sute de copii din întreaga Oltenie. Am primit telefoane de la primarii din diferite localități să le dau o mână de sprijin în ceea ce privește intarea și parcarea autocarelor în Târgu Jiu, ceea ce însemnă că în această săptămână orașul nostru va beneficia de grupuri masive de turiști care vor vizita în special muzeul unde este expusă Sabia lui Tudor Vladimirescu", a spus Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu.
Autoritățile locale din Târgu Jiu au spus că vor încerca să organizeze astfel de expoziții periodic, dar și să aducă operele lui Constantin Brâncuși expuse prin țară.

Taxă specială pentru vizitarea sabiei
Sabia rămâne la Târgu Jiu timp de o săptămână și expoziția va fi deschisă pentru vizitare până duminică după-amiază. Vizitatorii vor trebui să plătească o taxă de 8 lei pentru a vedea sabia lui Tudor Vladimirescu. Dacă vor vrea să admire și restul exponatelor din muzeu, vizitatorii vor trebui să plătească o altă taxă, tariful uzual de vizitare a muzeului, adică 1.5 lei copiii și 3 lei adulții.
La vernisajul expoziției a fost prezent și Nicolae Mischie, fost președinte al Consiliului Județean Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 771

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: