Șah în trei

Băsescu a reușit să-și valorifice singura șansă. A transformat bătălia USL – Băsescu într-o bătălie în trei, în care fiecare dă la gioale fiecăruia. Câștigător? Tot Ponta. Loser? Mereu Antonescu. Dar să-i luăm pe fiecare.

Victor Ponta stă, evident, cel mai bine. Pe de-o parte, pentru că are ditamai aparatul socialist în spate. Stânga nu e neglijată nici în Germania, pe vreme de criză, într-o țară de asistați social ca România e cumva firesc să fie cea mai populară. În plus, Victor Ponta chiar pare simpatic publicului larg, spre deosebire de Băsescu și Antonescu. Aceștia din urmă sunt deja priviți ca inși prea conflictuali ca să mai asigure calmul în absența bunăstării. Că bunăstarea știm deja cu toții că nu e nici unul capabil să ne-o aducă, așa că ne mulțumim măcar să facem foamea cu demnitate. Așadar Ponta, mai tânăr și mai viclean, mai pontos și mai puțin încrâncenat, are toate șansele și pornește mare favorit în tot mai evidenta bătălie în trei pentru putere. Pentru toată puterea, cu președinție cu tot. Cum se face.

Crin Antonescu e penibil. Nici măcar discursul nu-l mai ajută. De fapt, cu cât are un discurs mai bun, cu atât îți dai seama cât de găunos e. Pentru că discursurile măiastre intră într-o contradicție urât mirositoare cu realitatea imediată. Pentru că ferocitatea pe care o afișează la nivel verbal e contrazisă mereu de cumințenia cu care face ori ce vrea Ponta, ori ce vrea Băsescu, ori, mai trist, ce vor amândoi. Exemplu? Ministerul Transporturilor. Crin vine și zice că PNL-ul nu se va lăsa șantajat și nu va răspunde comenzilor lui Băsescu. Urmarea? Renunță la doi miniștri pe care nu i-a vrut Băsescu (și nici Ponta) și numește un al treilea. Păi, și-atunci te lași șantajat ori nu, maestre?

Traian Băsescu, ajutat, e drept și de mersul firesc al lucrurilor în politică (alianțele de partide mari duc la certuri și mai mari), a demonstrat iarăși că e cel mai politician dintre cei trei. Și poate din țară. Nu mai are public nici cât 10% sub unghie, dar e atât de bun, de abil și de șmecher încât, cumva, a reușit să-și minimizeze cât de mult se putea pierderile. În 2014 va face opoziție PSD-ului de pe o poziție (scuzați repetiția fonetică) mult mai bună decât Crin Antonescu. Și deja toată lumea pare să-și dea seama de asta. Ultimul care va afla va fi Crin.

Vizualizări: 255

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: