Salariații CE Oltenia, șocați de lipsa de rușine a liderilor sindicali

Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia se declară șocați de lipsa de rușine a liderilor sindicali care merg în număr mare la așa-zise ședințe pe Litoral, iar problemele oamenilor rămân nerezolvate. Doi mineri au intervenit telefonic într-o emisiune la Tele 3, unde invitat era președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, pentru a critica lipsa de implicare a liderilor sindicali. “Ne râd în față. Ne spun: ce, mă, am fost și noi la mare”, a spus un sudor de la Cariera Poiana. „O chestie urâtă dacă a fost așa”, a fost singura reacție a lui Pîrvulescu.

Un sudor de la Cariera Poiana a intervenit în emisiune la Tele 3 pentru a se plânge că de 11 ani nu i s-a mai pus nicio clasă de salarizare. Asta deși are clasa 27, iar sudorii pot fi încadrați cu clasa 33. “Nu am semnat contractul de muncă, nu vrea nimeni să mă sprijine. Domnul Golea spune că nu știe nimic, dar dumnealui a știut să ducă liderii de sindicat de la sectoare la mare, pe banii întreprinderii, fără să le fie rușine că am pierdut o grămadă de membri”, a spus sudorul.

Acesta a acuzat faptul că au fost duși la mare inclusiv lideri de sectoare cu cinci oameni în sindicat. “Ăștia care au 2.000 de membri ce fac, stau numai acolo?”, a întrebat salariatul companiei. Acesta a spus că sindicatul Minerul Rovinari, afiliat la FNME, a pierdut în jur de 2.500 – 3.000 de membri, având acum doar 400. “Mai pleacă zilele astea 150 - 200”, a spus sudorul, care nu înțelege cum liderul lor Golea are un salariu de 5.500 de lei în aceste condiții. “Nu cred că informația este corectă”, i-a replicat Dumitru Pîrvulescu, argumentând că nu pot fi strânși atâția bani din cotizații.

Salariatul a mai spus și că Golea a dat mașina sindicatului la fier vechi și că DNA ar trebui să verifice, dar liderul FNME susține că nu se ocupă procurorii de “mizilicuri”.

Pîrvulescu: Șeful de carieră ar trebui să se zbată

Liderii de sindicat din CE Oltenia, cu mici excepții, se străduiesc de luni bune să ascundă situația grea din carierele miniere și termocentrale, unde lipsesc piesele de schimb, lipsesc echipamentele de protecție, nu sunt suficienți oameni pe posturi, transportul minerilor este asigurat cu mijloace improprii. Iată cum a descris un angajat situația gravă: “Ne muncesc ca pe proști, din 9 sudori mai suntem patru, din care doi sunt operați, unul are 16 găuri în burtă, nici nu ar avea voie să muncească. Dar nu are încotro, că mai are până la pensie. Ce facem pentru oameni? Iar plecăm la mare pe banii companiei? Mie mi-e rușine să cer bilet de tratament, deși sunt bolnav, iar liderii sindicali merg la mare pe banii companiei. Chiar nu le e rușine?”.

Salariatul mutat de la Poiana la Tismana, pentru că “are gura mare”, are inclusiv caracterizare de la șeful de carieră pentru creșterea salariului, dar spune că i-ar trebui sprijin și de la sindicat. Pîrvulescu nu vede însă care ar fi rolul sindicatelor aici. “Șeful de carieră ar trebui să se zbată, nu dau sindicatele clase. Nu vreau să-mi aduc aminte de vremea în care dădea Ciurel clase în birou. Avem o procedură”, a spus liderul FNME la Tele 3. “Ăștia se comportă ca și cum ar fi compania lor, e companie de stat”, a concluzionat salariatul.

ȘEDINȚĂ LA MARE

Dumitru Pîrvulescu a spus că nu știe să spună exact câți lideri sindicali au fost la ședința Consiliului de Coordonare al FNME, ținută pe Litoral. “Nu știu exact. Norma noastră de reprezentare este de 1 la 150. Avem în jur de cinci mii de membri”, a spus Pîrvulescu, ceea ce înseamnă că peste 30 de lideri au văzut apa mării pe banii companiei.

Vizualizări: 5,076

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: