4200 de pensionari gorjeni din minerit, păcăliți de guvern

Zeci de pensionari din zona Rovinari-Motru, care au lucrat în minerit, au semnat un memoriu prin care solicită parlamentarilor din Gorj să elimine discriminarea făcută prin acte normative în urma cărora cei pensionați înainte de 1 ianuarie 2011 au pensii la jumătatea celorlalți. Gheorghe Opriana, unul din semnatari, a spus că actualul guvern a blocat creșterile de pensii pentru 4.200 de gorjeni. În țară sunt 50.000 de pensionari afectați.

Minerii pensionați înainte de 1 ianuarie 2011, care au avut grupa I de muncă, au pensii aproape la jumătatea celorlalți. Asta pentru că mulți dintre ei s-au pensionat cu 20 de ani vechime, acesta fiind atunci stagiul complet de cotizare. Între timp, a apărut o lege mai favorabilă în ceea ce privește calculul pensiei, care ar fi putut dubla pensiile a 50.000 de români care au lucrat în condiții grele. Aplicarea legii a fost amânată de guvernele Ponta și Cioloș, iar actualul guvern a venit cu o modificare în care precizează că pensiile celor pensionați înainte de 2011 vor fi recalculate în funcție de stagiul complet de cotizare actual, care este de 30 de ani. Asta deși stagiul de cotizare pentru cei cu grupa I era considerat complet la 20 de ani atunci când s-au pensionat ei.

Modificarea făcută de guvern înainte de a intra legea în vigoare a făcut ca toate majorările de pensii să fie blocate. Pensionarii din minerit spun în memoriul lor că un miner pensionat în decembrie 2010 are pensie la jumătatea celui pensionat în ianuarie 2011, deși ambii au lucrat în aceleași condiții, cu stagiu complet de cotizare, așa cum era reglementat când s-a pensionat fiecare. „Doi colegi care au muncit la fel, unul are 1.300 lei pensie, altul 3.000 lei. La alți colegi, unul are 2.000, altul 3.500”, a exemplificat Opriana.

Liberalii atacă hotărârea

Biroul Executiv al PNL a hotărât luni atacarea în instanța de contencios administrativ a Hotărârii de Guvern nr. 291/2017, care instituie o gravă discriminare pentru cei care au muncit în condiții grele, în grupa I și grupa II de muncă, nepermițând majorarea pensiilor pensionarilor din grupa I și II de muncă care s-au pensionat până la data de 1 ianuarie 2011. „Până miercuri vom pregăti plângerea prealabilă și acțiunea în contencios", a spus președintele PNL, Ludovic Orban. El a precizat că a solicitat fiecărei filiale județene a PNL să pună la dispoziția pensionarilor un avocat din partea partidului care să ofere consultanță juridică și să ajute la întocmirea documentelor.

Galerie foto


Vizualizări: 4,432

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: