Salarii mai mari în sănătate de la 1 august

Peste 160.000 de angajaţi din sistemul sanitar vor beneficia din 1 august de majorări salariale, medicii care fac gărzi suplimentare vor primi sporuri între 25 şi 100 la sută, iar serviciile medicale gratuite pentru pacienţi vor creşte, mai ales în stomatologie şi imagistică, prin aplicarea noului Contract Cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru 2016-2017.

Un medic primar cu gradaţia 5 va avea o creştere de 914 lei, un medic specialist cu aceeaşi gradaţie va primi 557 de lei în plus la salariu, în timp ce un medic rezident anul VI-VII va avea o creştere salarială de 746 de lei. Şi medicul rezident anul III va avea, din 1 august, salariul mare cu 294 de lei, iar medicul rezident anul I va primi în plus 312 lei.

Pentru medicii rezidenţi, din 1 august se majorează şi plafonul de la care se acordă bursa de rezident, până la 4.749 de lei, menţinându-se valoarea lunară a bursei de 670 de lei.

Personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar va avea salarii de bază pe funcţii, grade, trepte profesionale şi gradaţii diferenţiate pe unităţi clinice, unităţi neclinice, servicii de ambulanţă şi structuri de primiri urgenţe, anatomie patologică şi medicină legală, scopul fiind stimularea ocupării posturilor în spitalele unde se constată deficit de personal, printre care secţiile sau compartimentele cu paturi de anestezie şi terapie intensivă şi cele de transport neonatal. Personalul din aceste unităţi va fi inclus în capitolul serviciilor de ambulanţă şi compartimentelor de primiri urgenţe şi vor primi salarii de bază mai mari.

Gărzile efectuate în afara orelor de program de către personalul medical cu pregătire superioară au fost şi ele reglementate.

Astfel, medicii care fac gărzi suplimentare vor primi sporuri între 25 şi 75% pentru gărzile din timpul săptămânii şi între 50 şi 100% pentru weekend. Totodată, timpul din gărzile suplimentare va conta ca vechime în muncă şi ca vechime în specialitate, lucru care nu era clarificat până acum. De la 1 august va exista un contract individual de muncă încheiat cu cadrele medicale în care se stabilesc orele suplimentare de gardă. (A.A.)

Vizualizări: 3,099

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: