Salariile minerilor au rămas mai mici ca pensiile

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, a explicat zilele trecute la un post de televiziune de ce minerii și energeticienii pleacă cu sutele din Complexul Energetic Oltenia.

Un motiv ar fi acela că este în vigoare legea care le permite pensionarea mai devreme, altul ar fi acela că scapă de o muncă grea, dar cel mai important pare să fie că primesc mai mulți bani la pensie decât ar lua salariu.

“Valul a pornit foarte tare după ce au venit câteva decizii de pensionare, cu pensii de 3.500 de lei la muncitori, 4.000 de lei la cefeliști. Sunt oameni care au primit mai mulți bani la pensie decât ar fi avut la serviciu”, a spus Pîrvulescu.

Liderul sindical apreciază că se va ajunge rapid la o mie de pensionări: “Cred că mai suntem 12.700 de salariați în companie. Sunt circa 200-300 de colegi care s-au pensionat. Până la finalul anului, dacă doresc toți colegii care îndeplinesc condițiile, vor fi între 600 și 800 de pensionări”.

Acesta crede că societatea va supraviețui până când grosul salariaților va ieși la pensie, dar că ar trebui deja create alternative economice: “Garantez locurile de muncă până când colegii vor ieși la pensie. Este datoria politicienilor să înlocuiască mii de locuri de muncă cu alte mii de locuri de muncă în alte sectoare”.

Vizualizări: 7,334

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: